Ziyarete gelenlerin yüzde 50’sini ise yabancılar oluşturuyor. Mevlevi Camii İmam Hatibi İlyas Killi, turistlere camiyi gezdirerek Mevlevilik hakkında bilgi verdi. Killi, Mevlana'nın torunlarından Mehmet Semai’nin de bu camide bulunduğunu söyledi.
Killi, "Cami Abdülhamit Han Hazretleri'nin özel ilgisine mazhar olmuştur. Caminin giriş kapısını kendi elleri ile yaparak Afyonkarahisar'a göndermiş. Caminin tamiri için büyük ödenek göndererek (on dört bin altın harcanarak) büyük bir onarım daha geçirmiştir. Günümüze kadar esaslı hiçbir müdahalede bulunulmamış camii ve sema alanları orijinalliğini muhafaza etmiştir.” dedi.
Killi, camide Mevlevi semahanesiyle birlikte, mıtrıp, postnişin makamı, hat sanatıyla altın yaldızlarla yazılan Mersin'in Tarsus ilçesindeki 309 yıl mağarada kalan Ashab-ı Kehf’in 7 isminin bulunduğunu anlattı. Killi, ayrıca İran Şahı Şah İsmail’in 12 yaşındaki oğlu Elkas Mirza’nın kabrinin de camide bulunduğunu belirtti.
Mevlana’nın engin bir hoşgörüye sahip olduğunu, hiçbir din, dil, ırk ayırmadan bütün insanlara kucağını açtığını kaydeden Killi, “Gel ne olursan ol yine gel” sözünün evrensel bir mesaj olduğunu dile getirdi.Camii ve Mevlevi dergahını ilk defa ziyaret ettiğini belirten Alman turist Yacob Spangenberg, Mevlana geleneğiyle tanışmanın heyecanını yaşadığını, caminin mistik havasından çok etkilendiklerini ifade eti. Spangenberg, bir çok İslam ülkesini ziyaret ettiğini ancak, böyle bir mekanla ilk defa karşılaştığını, farklı duygular yaşadığını anlattı.Hilfrien Meyer de Mevlana’nın evrensel mesajının kendisini çok etkilediğini, Mevlevi dergahını yakından tanıma fırsatı bulduğu için mutlu olduğunu söyledi.
Alman Turistler, Mevlevi Dergahına Hayran Kaldı
Dünyada Konya’dan sonra Mevleviliğin ikinci merkezi olan ve Mevlana’nın 6 ve 7’nci kuşak torunlarının bulunduğu Afyonkarahisar Mevlevi Camii ve dergahı yerli ve yabancı turist akınına uğruyor.