Ağırlıklı olarak Yabancılar Kayıt Merkezi ' nin ( AZR ) verileri baz alınan istatistiklere göre 2009 ' da Alman vatandaşlığına geçişte bir önceki yıla göre yüzde 1 , 6 ' lık bir artışla en büyük grubu 24 bin 647 kişi ile Türkler oluşturuyor . Alman vatandaşlığına geçiş oranı en fazla artan grup bir önceki yıla göre yüzde 41 , 3 ' lük artışla 3 bin 549 kişiye çıkan Afganlılar olurken , artışın en fazla olduğu ikinci grup ise yüzde 21 , 4 ' lük artışla Iraklılar oldu . Buna karşılık eski Yugoslavya ülkelerinin vatandaşlarından Alman vatandaşlığına geçişlerde 2008 ' e göre yüzde 17 ' lik bir azalma ve Polonyalılarda ise yüzde 9 , 5 ' lik bir azalma kaydedildi . Vatandaşlığa geçenlerin yüzde 70 ' i vatandaşlığa geçişteki ön şart olan 8 yıl yasal oturma iznine sahip kişiler olurken yüzde 10 ' luk bir kesimi ise Almanya ' da yaşayan eş veya küçük çocuklardan dolayı daha kısa sürede vatandaşlığa geçiş ve yüzde 7 ' lik bir kısmı ise evlilik dolayısıyla Alman vatandaşlığına geçenler oluşturuyor .
Almanya ' da resmi verilere göre 6 milyon 694 bin 776 yabancı ülke vatandaşı bulunuyor . Eyaletler içerisinde genel nüfusa oranla en fazla yabancı ülke vatandaşının yaşadığı yerler yüzde 13 , 96 ile Hamburg ve yüzde 13 , 75 ile Berlin olurken en az yabancının yaşadığı yerler ise yüzde 1 , 75 Saksonya-Anhalt ve yüzde 2 , 07 ile Thüringen oldu . Bu rakamda aynı zamanda Alman vatandaşlığı da bulunan çifte vatandaşlar bulunmuyor . Yine istatistiklere göre 2009 yılı sonunda Almanya ' daki sadece Türk vatandaşı sayısı 1 milyon 658 bin 83 . Bu nüfusun ise üçte birini Almanya doğumlu Türkler oluşturuyor . Türk vatandaşlarının diğer nüfusa oranla en fazla olduğu eyaletler ise Bremen ve Kuzey Ren Vestfalya . İkinci büyük yabancı grubunu ise 520 bin civarındaki nüfus ile İtalyanlar oluşturuyor . Eski Yugoslavya ülkelerinden gelen toplam yabancı ülke vatandaşı sayısı ise 920 bin civarında .
" VATANDAŞLIĞA GEÇİŞLER KOLAYLAŞTIRILSIN "
Yeşiller Partisi Federal Milletvekili ve Entegrasyon , Göç ve Uyum sözcüsü Memet Kılıç , 2009 yılı Alman vatandaşlığına geçişlerle ilgili istatistikleri değerlendirerek vatandaşlığa geçişteki düşüş eğiliminin Almanya açısından çok açık bir ikaz niteliğinde olduğunu ifade etti . Kılıç , " Vatandaşlığa geçişte uygulanan sınavın kaldırılması ve birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulanan çoklu vatandaşlık ilkesinin tanınması gerekmekte . Hem gereksiz bürokratik işlemler hem de ekonomik külfeti beraberinde getiren sınav , göçmenlerde istenmedikleri şeklinde yanlış bir izlenime de yol açıyor . Onlara güvensizliği katmerleyen bir sınavdansa modern göç toplumlarına yaraşan bir göç siyasetine ihtiyacımız var . " dedi . Almanya ' nın , Avrupa ülkeleri arasında en düşük vatandaşlığa geçiş rakamlarına sahip olduğunu ifade eden Kılıç , bunda çifte vatandaşlığın engellenmesinin önemli etkisi olduğunu ve siyasal olarak aktif göçmenlerin vatandaşlık başvurularının sırf ideolojik duruşlarından dolayı reddedildiğine dair hazırlanan raporlarda da artış gözlendiğine işaret etti . Kılıç , " Bu olaylar bazı yerel ve eyalet kademesindeki makamların , vatandaşlığa geçişi kolaylaştırmak bir yana başvuruları reddetmek için açıkça bir neden arandığına dair tahminlerimizi tasdik ediyor . " şeklinde konuştu .