Almanya'da Sığınmacılar, İstihbarat Amaçlı Sorgulanıyor

Alman istihbaratının, Suriye ve Somali gibi ülkelerden gelen sığınmacıları sistematik bir şekilde sorgulayarak, "aşırı dinci terör örgütleri" hakkında elde ettiği bilgileri ABD'ye ilettiği öne sürüldü.


Süddeutsche gazetesinin haberinde, Başbakanlığa ve Dış İstihbarat Servisi'ne bağlı olan Sorgulama için Merkez Dairesi'nin sığınmacıların sorgulanmasında önemli rol oynadığı ifade edildi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra batılı müttefik ülkeler tarafından kurulan ve 1958 yılında Başbakanlığa bağlanan HBW'nin yılda 500 ila bin arasında sığınmacıyla ön görüşme yaptığı, bunların 50'si ile de yoğun bir şekilde görüştüğü kaydedilden haberde Alman istihbaratının Suriye ve Somali gibi ülkelerden gelen sığınmacıları sistematik bir şekilde sorguladığı ve bu bilgileri ABD'ye ilettiği savunuldu.

Pentagon'un eski çalışanının açıklamalarına da yer verilen haberde, elde edilen bilgilerin ABD'nin inansız hava aracı için hedef belirlemede kullandığı kaydedildi. Haberde, ABD ve İngiliz istihbaratının bazen Alman makamları olmadan tek başına Almanya'daki sığınmacıyı sorguladığı yönünde işaretlerin de olduğu belirtildi.

Sığınmacılarla ilgilenen avukatlara ve tercümanlara göre, HBW'nin özellikle muhtemel "aşırı dinci terör örgütleri" hakkında bilgi verebilecek sığınmacılarla ilgilendiği kaydedildi. HBW ile ortak çalışan sığınmacıların çoğu zaman iltica talebinin hızlı bir şekilde kabul edilerek sürekli bir şekilde Almanya'da kalmakla ödüllendirildikleri bildirildi.

"Pro Asyl" adlı mülteci kuruluşundan avukat Victor Paff, söz konusu uygulamayı eleştirerek, bunun iltica talebinde bulunanların güveninin kötüye kullanıldığını ifade ederek, gizli bir şekilde bilgi toplamanın Almanya ve Avrupa'nın iltica yasaları ile Cenevre Mülteci Anlaşması'na aykırı olduğuna işaret etti.

Sosyal Demokrat Parti iç politika uzmanı Michael Hartmann, Alman güvenlik birimlerinin sorgulamasıyla dolaylı yollardan insanların doğrudan hedef alınarak öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Almanya İçişleri Bakanlığı ise söz konusu uygulamayı savundu. Bakanlık sözcüsü Jens Teschke, bu sorgulamaların gönüllü bir şekilde yapıldığını belirterek, hiçbir sığınmacının bilgi vermeye zorlanmadığını ifade etti.

Teschke, bu görüşmelerin iltica talebi statüsüne ve iltica talebinin kabul edilmesine etkisi olmadığı kaydedildi.

HBW'nin çalışmalarının gizli olduğunu ifade eden Teschke, bundan dolayı bu konuda ayrıntılı bilgi veremeyeceğini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile