Almanya'da 150 Bin Kisiden Bundestag Önünde Irkçiliga Karsi Miting

Almanya'da 150 Bin Kisiden Bundestag Önünde Irkçiliga Karsi Miting

Almanya’nin baskenti Berlin’de Federal Meclis Binasi (Bundestag) önünde düzenlenen mitinge katilan 150 bin kisi, ülkedeki bütün yabancilari sinir disi etmeyi planladigi ortaya çikan asiri sagci AfD Partisi’ne büyük tepki gösterdi.

Almanya’da asiri sagci AfD (Almanya için Alternatif) Partisi ve irkçiliga karsi protestolar sürüyor. AfD Partisi‘nin ülkedeki bütün yabancilari sinir disi etme planinin ortaya çikmasinin ardindan baslayan protestolarin devami olarak bugün baskent Berlin’de çogu Alman 150 bin kisinin katildigi bir miting gerçeklestirildi.



“Demokrasimiz tehlikede”

Ülke genelinde artan irkçi politikalara tepki göstermek amaciyla Bundestag önünde bir araya gelen göstericiler yaptiklari açiklamada, Almanya’daki siyasi manzaranin endise verici boyutlara ulastigini dile getirdi. Demokrasinin her zamankinden daha fazla korunmasi gerektigine deginen göstericiler, “Sagci ve asiri sagci görüsler kamuoyunun destegini kazaniyor. Irkçilik, anti-Semitizm ve grup temelli insan düsmanliginin diger biçimleri artiyor. Insanlar yoksulluk, issizlik veya evsizlik nedeniyle asagilaniyor ve sosyal olarak dislaniyor. Insan haklarini savunmak sorgulaniyor. Mülteciler kitlesel olarak haklarindan mahrum birakiliyor. Onlar ve onlari destekleyen insanlar giderek daha fazla suçlaniyor. Evet demokrasimiz tehlikede" ifadelerine yer verdi.

Basbakanlik Binasi ile Federal Meclis Binasi arasindaki alanda “El Ele” sloganiyla bir araya gelen göstericiler, üzerinde “Artik Nazilere hiçbir zaman iktidar yok”, “Bütün Berlin Nazilerden nefret ediyor”, “Biz güvenlik duvariyiz”, “AfD alternatif olamaz” yazan pankartlar tasidi. Genç bir eylemcinin tasidigi “Naziler Haram” yazan pankart ise dikkat çekti.

Wir sind die Brandmauer“ (Biz güvenlik duvariyiz) adi altinda olusturulan eylemi, nefrete karsi hosgörü çagrisinda bulunduklarini açiklayan yaklasik bin 700 sivil toplum kurulusu destekledi. Berlin Polis Sözcüsü Anja Dierschke ise yaptigi açiklamada, “Organizasyona katilimin beklentilerin çok üzerinde oldugunu gördük. Yogun katilima ragmen miting herhangi bir aksama veya olay olmadan gerçeklesiyor” dedi.

Öte yandan Almanya’nin 30 farkli sehrinde ayni gün yaklasik 200 irkçiliga karsi gösteri daha düzenlendi.



Yabancilarin sinir disi edilmesi plani

Asiri irkçi söylemleriyle taninan ve oylari giderek artan AfD Partisi’nin bazi üyelerinin, geçtigimiz yil kasim ayinda Potsdam’in kuzeyindeki lüks bir otelde düzenlenen ve ülkede yasayan yabancilarin sinir disi edilmesinin planlandigi gizli bir toplantiya katildigi ortaya çikmisti. Gizli toplantinin ortaya çikmasinin ardindan asiri irkçi politikalari ve anayasaya aykiri tutumlari nedeniyle AfD’nin kapatilmasi tartisma konusu olmustu. Geçtigimiz haftalarda Hamburg’da 50 bin, Berlin ve Münih’te 100 bin kisinin katildigi AfD aleyhine gösteriler düzenlenmis, Hamburg ve Münih’teki gösterilere beklenenin üzerinde bir katilim olunca, güvenlik nedeniyle yarida kesilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile