Almanya'da Afd İslam Karşıtı Söylemleri Programına Aldı

Parti programında İslam'ın Almanya'ya ait olmadığı belirtilerek, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıldı.

BERLİN – Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, son yıllarda seçim propagandalarında kullandığı İslam karşıtı söylemleri parti programına aldı.

AfD'nin Stuttgart kentinde düzenlediği ve 2 binin üstünde üyenin katıldığı kongrede, 2013'te kurulduktan sonra partinin ilk seçim programı kabul edildi.

Programda, İslamiyetin yayılması ve Müslümanların sayılarının artması ile varlığının, ülke için bir sınama olarak görüldüğü belirtilerek, 'İslam Almanya'ya ait değildir' ifadesine yer verildi.

Camilerin yapımı ve faaliyetlerinin Almanya dışından finanse edilmesinin de reddedildiği programda, imamların Alman dilinde Almanya'da yetiştirilmesi istendi.

Kamu görevi yapan kadınların ve okula giden kız öğrencilerin başörtüsü takmalarına karşı çıkılan programda, Almanya'da camilere minareler inşa edilmesi ve ezanın dışarıdan hoparlörle okunması reddediliyor.

Söz konusu bölümün konuşulduğu sırada bir parti üyesinin, inanç özgürlüğünün yüksek bir değer olduğu ve dinlere hoşgörüyle bakılması gerektiği yönünde yaptığı bir çağrı ise ıslıkla protesto edildi.

Tüm Müslümanların istisnasız reddedilmemesi istenen bir önerge ise kabul edilmedi.

AfD Genel Başkan Yardımcısı Beatrix von Storch, siyasi islam ile bireylerin inançları arasında farkı gözettiklerini savunarak, 'Biz tüm Müslümanların sınırdışı edilmesinden bahsetmiyoruz' ifadesini kullandı.

Parti kongresinde göçün yasaklanıp yasaklanmaması da yoğun bir şekilde tartışıldı.

Bazı konuşmacılar Müslüman göçmenlerin Almanya'ya gelmesinin sorunlu bir durum olduğu ve Asya'dan gelecek olan Hristiyan göçmenlerin kabul edilmesini gerektiğini ifade etti.

Tartışmaların sonucunda bu konuya ilişkin, 'İş piyasası için kalifiye olan ve entegrasyona açık olan göçmenler hoş geldi' ifadesi programda yer aldı.

Avrupa Birliği'nde (AB) ülkelerin egemenliklerinin sınırlandırılmaması gerektiği düşüncesine yer verilen parti programında, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine de karşı çıkıldı.Almanya'da cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi istenirken, İsviçre modeli halk oylamalarının Almanya'da yapılması talep edildi.

Kongrenin bu akşam sona ermesi bekleniyor.

Öte yandan sol gruplara ait olan bir internet sayfasında 2 bin AfD üyesinin isim, telefon numaraları ve ev adreslerinin yer aldığı bir listenin yayınlanması kongrede tepki gördü. Parti yöneticileri suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ettiler.

Dün başlayan kongre öncesinde Stuttgart kentinde sol gruplar AfD'nin politikalarını protesto etmiş, gösterilerde polis ile protestocular arasında olaylar çıkmıştı. Polisin 400'ün üzerinde kişiyi göz altına aldığı olaylarda göstericilere karşı biber gazı da kullanılmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile