Almanya'da Diyanet Isleri Türk Islam Birligi 18. Olagan Genel Kurulu Yapildi

Almanya'nin Köln kentinde genel merkezi bulunan Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB), 18. Olagan Genel Kurulunda yeni yönetimini belirledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle internet üzerinden video konferans yöntemiyle yapilan olagan genel kurul, Kur'an-i Kerim tilavetiyle basladi.

Yapilan oylamada Divan Baskanligina seçilen DITIB Denetleme Kurulu Baskani ve Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, genel kurul üyelerine hitaben bir konusma yapti.

1960'li yillarin basindan itibaren basta Almanya olmak üzere Avrupa'ya gelenlerin ilk yillarda dini ve manevi ihtiyaçlarinin karsilanmasi noktasinda büyük sikintilarla karsilastiklarina vurgu yapan Erbas, Almanya’da DITIB’in 900’ü askin dernegi, 25 bin gönüllüsü, bir milyonu askin cemaati ile Almanya'nin en güçlü Müslüman sivil toplum kurulusu olmayi basardigini ifade etti.

Erbas, gelisen ve degisen sartlar altinda çalismalarin sürekli ölçme ve degerlendirmeye tabi tutulmasi gerektigini, bilgi, teknoloji ve iletisim dünyasinda bu unsurlari en iyi kullananlarin daima bir adim önde olacagini, bu baglamda Islam'in ve Müslümanlarin dogru anlasilmasinda DITIB‘e büyük bir sorumluluk düstügünü söyledi.

Erbas, konusmasini söyle sürdürdü:

"DITIB olarak kültür ve medeniyet kimligimizi gelecek nesillere en iyi sekilde aktarmak gayreti içinde olmaliyiz. Kültüründen, kimliginden ve millet bilincinden uzak nesiller, kendilerini sadece zararli akimlara ve aliskanliklara birakmiyor, ayni zamanda içinden geldigi kültür ve medeniyetin bir müntesibi olarak Islam adina olumsuz algilara da malzeme olabiliyor. Avrupa'da yükselen irkçilik ve Islam düsmanligini görüyoruz. Islam'i ve Müslümanlari ötekilestirici tüm söylemlere karsi en güçlü imkanimiz Islam'in baris ve rahmet ilkelerini daha güçlü sekilde ortaya koymaktir. Çünkü Islam yeryüzünde barisi, huzuru adaleti temin etmek için gönderilen bir dindir."

DITIB Genel Baskani Kazim Türkmen ise birligin din hizmeti ve egitimi alanindaki Türkiye tecrübesini gelisim ve degisim dinamikleriyle besleyerek yeniden yorumladigini ve Almanya’ya özgü yeni bir dil ve yaklasim ortaya koymayi basardigini belirterek, "Yakin bir zamana kadar din hizmetlerini ana faaliyet alani olarak gören DITIB, gelisen ve degisen sartlara uyum saglayarak yeni hizmet alanlarina yönelmis, sosyal ve kültürel hayati da içine alacak genis ve zengin bir hizmet agi olusturmayi basarmistir. Bu baglamda, 2009 yilinda eyalet ve bölge birlikleri kurulmus; yönetim kademelerinde gençlere, kadinlara, veli temsilcilerine yer verilerek tabana dayali örnek demokratik yönetim modeli olusturulmustur.” dedi.

Konusmalarin ardindan yapilan seçimle DITIB'in yeni yönetimi "Kazim Türkmen, Ahmet Dilek, Abdurrahman Atasoy, Irfan Saral, Erdinç Altuntas, Sümeyye Öztürk Mutlu, Fahrettin Alptekin"den olustu.

Yeni yönetimin görev dagiliminin ise daha sonra yapilacagi bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile