Almanya'da en büyük ayrımcılık çifte vatandaşlık ve yerel seçim konusunda

Almanya'da bazı ülkelerden gelenlere çifte vatandaşlık ve yerel seçim hakkı verilirken, bazı ülkelerden gelenlere bu hakkın tanınmamasının en büyük ay

Almanya'da bazı ülkelerden gelenlere çifte vatandaşlık ve yerel seçim hakkı verilirken, bazı ülkelerden gelenlere bu hakkın tanınmamasının en büyük ayrımcılık olarak değerlendirildi. Köln kentinde düzenlenen panelde konuşa Milletvekili Arif Ünal, eyalette yerel seçim hakkı inisiyatifi başlatacaklarını bildirdi

Türk-Alman Öğrenciler ve Akademisyenler Plattformu (TD-Plattform) ve Türk Üniversiteliler Derneği (TürkÜniD) Köln Üniversitesi'nde "Thilo Sarrazin'in 'Yahudi ve Müslüman zeka eksikliği' iddiası ve Almanya'daki aktüel uyum tartışmaları" konulu bir panel düzenledi. Konuşmacılar ve üniversite öğrencileri, Almanya'da çifte vatandaşlık ve yerel seçim hakkı konusundaki farklı muamelelerin, ülkede yapılan en büyük ayrımcılık olduğunun altını çizdi. Panelin konuşmacılarından Sol Partili Kuzey Ren Vastfalya (KRV) Milletvekili Özlem Demirel, "En önemli konulardan biri göçmenlerin en azından yerel düzeyde seçim hakkına sahip olmasıdır. Bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi vatandaşı üç aydır burada yaşıyorsa bu hakka kavuşuyor. Ancak ben örneğin bir Arapsam, 40 yıldır burada çalışıyor, vergi ödüyor olsam da bu hakkı elde edemiyorum. Karar verici olan güzel laflar değil, icraattır." dedi. Panelistlere sorular yönelten ve kendi görüşlerini de dile getiren Faslı bir genç, ülkesinin kendisini vatandaşlıktan çıkarmadığı için kendisinin çifte vatandaş olduğunu, ancak bir Türk'ün bu hakka sahip olmamasını anlayamadığını, bunun ayrımcılık olduğunu kaydetti.

KRV Eyalet Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek ise, göçmen kökenli öğrencilerin önündeki en büyük engelin, Almanca gelişimini tamamlamış olmadıkları için erken yaşta sınıflandırılmaları olduğunu belirtti. Eyalette önceki Uyum Bakanı Armin Laschet'in yerel seçim hakkı konusunda istekli olduğunu ancak partisi Hıristiyan Demokratların engellemesi nedeniyle hiçbir şey yapamadığını belirten Keltek, "Şimdiki Uyum Bakanımızın dediği gibi göçmenler bu toplumun nesnesi değil, öznesi olmalı. Uyum tartışmaları din üzerinden değil, vatandaşlık hakları üzerinden sürdürülmeli." şeklinde konuştu.

Göçmenlerin eğitime yeterli önemi verip vermedikleri sorulan Yeşiller Partisi KRV Milletvekili Arif Ünal ise, "Göçmen veliler eğitime çok önem veriyor. Ancak çoğunun öncelikle bunu yapacak bilgi birikimleri yok." cevabını verdi. Ünal, "Yerel seçim hakkı konusunda ise eyalet hükümetimiz Eyaletler Meclisi Bundesrat'ta bir insiyatif başlatacak" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile