Almanya'da Enerji Tasarrufu Saglayacak Önlemler Onaylandi

Almanya'da Enerji Tasarrufu Saglayacak Önlemler Onaylandi

Almanya federal hükümeti, kis mevsimine girilmeden önce kamu binalarinda isitmanin ve aydinlatmanin kisitlanmasini içeren enerji tasarrufu önlemini onayladi. Böylece gaz kullaniminin yaklasik yüzde 2 oraninda azaltilmasi hedefleniyor.

Büyük ölçüde Rus gazina bagimli olan Almanya, son yillarin en büyük enerji krizini yasiyor. Alman hükümeti, Rusya’dan gelen gaz arzinin azalmasi nedeniyle ve Rus gazina bagimliligi azaltmak için alinan enerji tasarrufu önlemlerini onayladi. Buna göre 1 Eylül’den itibaren kamu binalari (hastaneler gibi sosyal kurumlar hariç) en fazla 19 dereceye kadar isitilacak ve koridorlarda isitma tamamen kapatilabilecek. Binalar ve heykeller de artik estetik amaçlarla aydinlatilmayacak. Hükümet, söz konusu önlemlerle gaz kullanimini yaklasik yüzde 2 oraninda azaltmayi planliyor. Ekonomi Bakani Robert Habeck Berlin’deki kabine toplantisi sonrasinda gazetecilere yaptigi açiklamada, "Genel olarak alinan önlemler enerji tasarrufu sagliyor. Ancak, arkamiza yaslanip rahatlayabilecegimiz ölçüde degil" dedi.

Habeck, önlemlerin hane halklari, sirketleri ve kamu sektörü için önümüzdeki 2 yil içinde toplamda yaklasik 10.8 milyar euro daha az harcama yapilmasini saglayacagini belirtti.

Almanya enerji tasarrufu önlemlerinin yani sira kis aylarinda gaz depolamasini artirmaya yardimci olmak için Kuzey Denizi kiyisinda 2 sivilastirilmis dogal gaz terminali de kurmaya çalisiyor.

Rusya-Avrupa arasinda gaz krizi

Rus gaz devi Gazprom, teknik sorunlari gerekçe göstererek Kuzey Akim 1 boru hatti üzerinden Almanya’ya gaz akisini yüzde 20’ye indirmisti. Berlin yönetimi Ukrayna’ya saldirilari nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptirimlari göz önünde bulundurarak gaz akisinin azaltilmasinin "siyasi bir karar" oldugunu belirtiyor.

Dogalgaz ithalatinin yarisi için Rusya’ya bagimli olan Almanya’da Gazprom’un hamlesinin ardindan baskent Berlin, Münih ve Hannover de dahil olmak üzere birçok sehirde enerji tasarrufu önlemleri alinmisti. Kamu ve ofis binalari ile büyük salonlar gibi “insanlarin sikça vakit geçirmedigi alanlarda” isitma sistemlerinin kapatilmasi yönünde çagrida bulunulmustu. Ayrica bazi sehirlerde bulunan sokak aydinlatmalari da azaltilirken, Berlin’de yaklasik 200 tarihi bina ve heykeli aydinlatan spot isiklari kapatilmisti.

Arastirma enstitüsü INSA tarafindan geçtigimiz ay yapilan ankete göre Almanlarin neredeyse üçte ikisi hükümetin çagrilarinin ardindan dusta geçirdikleri süreyi de azaltti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile