Almanya'da Enflasyon Artisi Son 29 Yilin En Yüksek Seviyesinde

Almanya'da Enflasyon Artisi Son 29 Yilin En Yüksek Seviyesinde

Almanya’da gida ürünlerinden akaryakita kadar birçok temel ihtiyaç ürününe zam yapilirken, enflasyon artisi ise son 29 yilin en yüksek seviyesine ulasti.



Almanya’da enflasyon artisinin son 29 yilin en yüksek seviyesine ulasmasi ile gida, ulasim, akaryakit, gaz, elektrik ve kiralara yapilan zam haberleri pes pese gelmeye basladi.

Almanya Federal Istatistik Ofisi‘nin (Destatis) son verilerine göre, benzinin fiyati geçen yilin Kasim ayina göre yüzde 41,2 oraninda artarken, LPG yüzde 46, dizel ise yüzde 48,5 artis gösterdi. Raporda, enerji ve yakit fiyatlarindaki artisin yüzde 22,1 oldugu kaydedilirken, kalorifer yakit fiyatinin bir yil içinde yüzde 101,1 arttigi görüldü.

Gida ürünlerinden yumurta yüzde 14,7 artarken, patatese yüzde 35,5 oraninda, koyun, keçi ve sigir etine ise yüzde 20 oraninda zam yapildi. Metal fiyatlari yüzde 60,9 artarken, kereste fiyati da yüzde 48,4 artis kaydetti.

Öte yandan Alman Demir Yollari (Deutsche Bahn) tren seferlerine zam yaptigini duyururken, tasit fiyatlari yüzde 6,4 seviyesinde yükseldi.

FIYAT ARTISLARI MARKET ALISVERISINE YANSIDI

Almanya’nin Köln kentinde isçi olarak çalisan Zafer Akdemir, “Enerji fiyatlari asiri derecede pahalandi. Su ana kadar gaza 100 Euro ödüyorsak bu, gelecek yildan itibaren iki katina çikmis durumda. Ayni zamanda bu, benzin fiyatlarina da yansiyor. Orada da son 1 yil içinde asiri düzeyde bir patlama oldu” dedi.

Fiyat artislarini market alisverislerinde hissettiklerini dile getiren Akdemir, “Alisveriste yüzde 20, yüzde 30 gibi bir pahalilik görünüyor diyebilirim. Ev kiralari da son 1-2 yil içinde asiri düzeyde artmis bulunuyor” ifadelerini kullandi

60 METREKARE DAIREYE 800-900 EURO KIRA

Fiyat artislarinin kendilerini olumsuz yönde etkiledigini söyleyen Ömer Salman, “Hayat pahaliligi kesinlikle var. Siddetli bir sekilde var yok diyemeyiz. Özellikle benzin fiyatlari geçen seneye oranla çok daha farkli bir noktaya vardi ve daha da yükselecegini söylüyorlar” dedi.

Mutfak masraflarinin da arttigini belirten Salman, “Eskiden 50 Euro ile çok sayida torbayla çikiyordun, simdi o kadar torbayla çikamiyorsun oradan fark ediliyor. Her ürünün fiyatini kontrol edemiyoruz ama sonuçta miktara baktigimiz zaman zamlanma var” diye konustu.

Salman, “Kizimi evlendirdim onun için ev baktik. 60 metrekare daireye 800-900 Euro kira isteyenler var. Köln’ün standart yerlerinden bahsediyoruz, asiri zengin yerleri de degil yani. Hayat sartlari eskisi gibi degil çok zorluyor artik” seklinde konustu.



Almanya’nin Köln kentinde taksi soförlügü yapan Merih Kirkici ise, hayat pahaliliginin oldugunu dile getirerek, “80 Euro’ya aldigimiz mazotu su an 110 Euro’ya dolduruyoruz. Gida fiyatlarinda ciddi artis var. Ekmek, peynir gibi en ufak seylerde bile artis var“ diyerek tepkisini dile getirdi.

Almanya’daki Toptan Esya Fiyat Endeksi ise, geçen yilin ayni dönemine oranla yüzde 15,2 artarak son 47 yilin en yüksek seviyesini gördü. Uzmanlar enflasyonun yükselmesinin nedeni olarak enerji fiyatlarinin hizli yükselisini gösteriyor.

(Sinan Karamurat / IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile