Almanya'da, Frank-Walter Steinmeier Yeniden Cumhurbaskani Seçildi

Almanya'da, Frank-Walter Steinmeier Yeniden Cumhurbaskani Seçildi

Almanya’da yapilan cumhurbaskanligi seçimi sonucunda Frank-Walter Steinmeier yeniden Cumhurbaskani seçildi.

Almanya’da bugün yapilan cumhurbaskanligi seçiminde federal kongrede bin 472 delegenin bin 437’si oy kullandi. Delegelerden bin 45 oy alan Frank Walter Steinmeier yeniden Cumhurbaskani seçildi. Covid-19 tedbirleri kapsaminda federal meclis binasinin yanindaki Paul-Löbe-Haus binasinda gerçeklestirilen seçime Meclis Baskani Baerbel Bas baskanlik etti. Gizli yapilan oylamada federal hükümeti olusturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yesiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile birlikte muhalefet partileri de destek verdi.

Islam ve göçmen karsiti Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nden Max Otte, seçimde 140, Sol Parti’nin adayi Gerhard Trabert 96 ve Özgür Seçmenler’in adayi Stefanie Gebauer 58 oy aldi. Seçimde 86 çekimser ve 12 geçersiz olmak üzere toplamda bin 437 delege oy kullandi.

Birçok Türk de katildi

Cumhurbaskanligi seçiminde oy kullanma yetkisi verilen delegeler arasinda federal ve eyaletler meclisinden çesitli partilerdeki Türk kökenli milletvekillerinin yani sira sinema sanatçisi Renan Demirkan, Sibel Kekilli, saglik çalisani Ayse Yeter, Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Sözcüsü Ayse Demir, gazeteci-yazar Ferda Ataman, Hannover Belediye Baskani Belit Onay, avukat Seda Basay Yildiz ve Mehmet Daimagüler gibi isimler yer aldi.

Federal Seçiciler Kurulu’nda 12 Subat 2017’de bin 253 üyenin katildigi oylamada 931 oyla seçilen Steinmeier 19 Mart 2017’den beri sürdürdügünü Cumhurbaskanligi görevini 5 yil daha sürdürecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile