İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, Yunanistan'a kapıyı gösterdi. Federal Meclis'te bugün oylanacak yardım paketine Alman haklı da karşı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin ısrarla euro bölgesinde kalmasını istediği Yunanistan'ı şok eden açıklama Alman hükümetinin Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich'ten geldi.
Başbakan Merkel'in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) kabinede Federal İçişleri Bakanı olarak görev yapan Friedrich, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkması gerektiğini savundu.
Bakan Friedrich, ''Yunanistan'ın Euro bölgesi dışına çıkıp kendini yeniden düzeltmesi ve daha rekabetçi bir ekonomiye kavuşabilmesi Euro bölgesinde kalmasından daha kolaydır.'' şeklindeki ifadelere yer verdi. Friedrich, Yunanistan'ın Euro bölgesinden atılması yerine bu ülkeye çıkış konusunda kolaylık sağlanması gerektiğini vurguladı.
Federal Maliye Bakanlığı'na yakın kaynaklarsa Yunanistan'a verilecek yardımlar karşılığında Almanya'dan yaklaşık 160 kadar mali uzmanın önümüzdeki aylarda bu ülkeye gönderileceğini söyledi. Die Welt gazetesinde yer alan bir habere göre, söz konusu uzmanlar Yunanistan'ın bütçesini teftiş etmek için gidecek ve aylarca burada kalacak.
Bild gazetesiyse Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin milletvekillerine gönderdiği mektupta ''Bu paket son olmayabilir. Yunanistan'ı kurtarmak için başka pakette gerekebilir.'' şeklinde ifadelere yer verdi. Schaeuble'nin bu umutsuzluğu Berlin'deki kulisleri hareketlendirdi.
Daha önce Yunanistan'ın ısrarla Euro bölgesinden kalmasını savunan Angela Merkel hükümetindeki iki bakanın bu açıklamaları kafaları karıştırdı. Bugün Federal Meclis'te yapılacak ikinci kurtarma paketine yönelik oylama öncesi Berlin kulisleri spekülatif senaryolarla çalkalanmaya başladı.
Ana muhalefetteki Sosyal Demokratlar, Friedrich'in yaptığı açıklamalar üzerine hükümete yüklenerek, hükümetin ne yapacağı konusunda kafasının bir hayli karışık olduğunu belirttiler.
SPD'nin Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Opperman, hükümet içinden gelen birbirine zıt bu açıklamalar konusunda Başbakan Angela Merkel'in bir an önce kafalardaki soru işaretlerini gidermesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan Federal Meclis'teki oylamada CDU'nun Bavyera eyaletindeki kardeşi Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) milletvekillerini hangi yönde oy vereceklerine yönelik baskı yapılmayacağını duyurdu. CSU Başkanı Horst Seehofer, milletvekillerini oylarını gizle vereceğini ve herkesin kendi vicdanına göre oyunu evet veya hayır yönünde kullanacağını söyledi. CSU'ya da yüklenen SPD'liler, bu partinin de kontrolü tamamen kaybettiği yorumlarını yaptı. Hükümetteki kafa karışıklığına rağmen kurtarma paketine SPD'li milletvekillerinin onay vereceği belirtildi.
Almanya'da yapılan son kamuoyu yoklamaları da halkın büyük kısmının Yunanistan'a yapılacak mali yardıma karşı olduğu belirtildi. Bütün bu yaşananların gölgesinde yapılacak bugünkü oylama daha da kritik bir önem kazandı.
Almanya'da İlk Kez Bir Bakan Yunanistan'a 'Kapıyı Gösterdi'
Borç krizi sebebiyle iflasın eşiğine gelen Yunanistan, Avrupa Birliği ve IMF'nin sağlayacağı 130 milyar Euro'luk ikinci kurtarma paketini almaya hazırlanırken, kurtarma fonuna en çok katkıyı sağlayan Almanya'da ilk kez bir bakan Yunanistan'ın Euro bölgesi dışına çıkarılmasını istedi.