'Almanya'da Koalisyon Görüşmeleri Haftalarca, Hatta Aylarca Sürebilir'

Alman-Türk Ajansı Genel Yönetmeni Nazmi Kalatoğlu, geçtiğimiz ay yapılan genel seçimlerin ardından partiler arasındaki koalisyon görüşmelerinin haftalar ve hatta aylarca devam edebileceğini söyledi.

Konrad Adenauer Vakfı Gazetecilik Ödülü ve Federal Alman Liyakat Nişanı sahibi olan gazeteci-yazar Nazmi Kalatoğlu, Alman siyasetinin içinde bulunduğu durumu İHA'ya değerlendirdi. 1971'den bu yana başkent Berlin'de yaşayan Kalatoğlu, seçimlerde oylarını artıran muhafazakâr Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon müzakerelerinin zorlu bir sürece sahne olacağını belirterek, "Çünkü SPD'nin istemlerinden pek vazgeçecek durumda olmadığı belirtiliyor. Bunu SPD'li yöneticiler de çeşitli şekillerde ve zamanlarda medyaya yapmış olduğu açıklamalarda söylüyorlar. CDU'nun da yapmış oldukları toplantılarda ilkelerinden ve seçimlerde halka verdikleri sözlerden vazgeçmesi beklenmiyor. Bu koalisyon görüşmeleri daha çok uzun sürebilir, haftalarca, hatta aylarca sürebilir" ifadelerini kullandı.

"YEŞİLLER KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNİ HEYECANLA BEKLİYOR"
Seçimlerde yüzde 3 oy kaybeden Yeşiller'in yıllardır iktidara gelebilmek için yoğun çaba sarfettiğini belirten Kalatoğlu, "Bayan Merkel'in kendileri ile yapacakları görüşmeleri heyecanla bekliyorlar. Önemli derecede oy kaybetmiş olmalarına rağmen yine de iktidara gelmek ve Merkel'le birlikte Almanya'yı yönetmek istiyorlar. Unutmamamız gereken çok önemli bir gerçek var; Yeşiller çok önemli oy kaybına rağmen ilke kavgaları nedeniyle kendi içlerinde büyük bir çatışma içine girdiler. Bakalım Yeşiller, Bayan Merkel'le yapacakları görüşmelerde koalisyona girebilecekler mi? Giremezlerse, Yeşiller'in bundan sonraki seçimlerde hallerinin pek iyi olacağını sanmıyorum" yorumunda bulundu.

"SPD-YEŞİLLER-SOL PARTİ KOALİSYON ÇOK ZOR"
SPD ile Yeşiller'in koalisyon görüşmelerinde başarılı olmaması için bir neden bulunmadığını söyleyen Kalatoğlu, "Ancak Yeşiller ve SPD'nin oyları ile bir koalisyonun kurulması mümkün değil. Buna Sol Parti'nin de katılması gerekiyor. Sol Parti'nin gerçekleştirilmesini istediği en önemli maddelerden biri de, Almanya'nın NATO'dan çıkması. SPD ile Yeşiller'in bu maddeyi isteyen bir partiyle koalisyon kurabileceğini düşünebiliyor musunuz?" diye konuştu.

Ayrıca bir diğer çatallı meselenin vergilerin yükseltilmesi olduğunu belirten Kalatoğlu, "Tüm Alman kamuoyunda Hristiyan Demokrat Parti çevrelerinde de tartışılan çok önemli bir olay var; vergilerin yükseltilmesi. Vergilerin yükseltilmemesi konusunda Bayan Merkel, SPD'nin seçimlerde öne çıkardığı en önemli adayı Steinbruck, Yeşiller, bütün partiler, hepsi vergilerin yükseltilmemesi konusunda halka söz verdiler. Bu vergilerin yükseltilip yükseltilmeyeceği tartışmaları koalisyon görüşmeleri gibi çok uzun süreceğe benziyor. Seçimlerde verilen sözler yerine getirilecek mi, yoksa tam tersi vergilerin yükseltilmesi konusunda koalisyon görüşmelerinin içine böyle bir madde konulacak mı? Bunu zaman gösterecek" dedi.

"SPD'NİN ÇİFTE VATANDAŞLIĞI SAVUNMASI ZOR"
Bu arada kurulacak bir koalisyonda SPD'nin çifte vatandaşlık sözünü tutmasının zor olduğunu kaydeden Kalatoğlu, "Diyelim ki SPD ile CDU arasında bir koalisyon kuruldu. Bu koalisyon protokolünde siz sanıyor musunuz ki, SPD'nin sürekli bir şekilde gündeme getirdiği çifte vatandaşlık konusunu da gündeme alacaklar ve Bayan Merkel'in yöneteceği hükümet bu çifte vatandaşlık yasasını kabul edecek. Ben hiç sanmıyorum. Çünkü Bayan Merkel, gerek uzun yıllardan beri çifte vatandaşlığın olmaması, gerekse Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmemesi için bütün argümanlarını kullanıyor, basında demeçler veriyor ve bunu parti toplantılarında dile getiriyor" diye konuştu

"PARTİLER POKERLE SATRANÇ ARASI BİR OYUN OYNUYOR"
Kalatoğlu, "Partiler birbirleriyle pokerle satranç arası bir oyun oynuyor. Türkçe'de bir deyim vardır, 'el ense çekmek' diye. Bunlar da birbirlerinin güçlerini denemeye çalışıyorlar, acaba nereye kadar gidebilirler, bunların kırmızı çizgileri nedir, bunları gücendirmeden bir koalisyon ortaklığı sağlayabilir miyiz şeklinde herkes birbirinin boşluğunu kovalamaya çalışıyor. Ve hatta zaman zaman medyada çeşitli partilerin yaptıkları araştırmalarda bu partilerin temsilcileri, bazen aba altından sopa göstererek, 'eğer bizimle koalisyon yapmazsanız, seçimler yenilenir, bu kez aldığınız bu oyları da alamazsınız' şeklinde mesajlar vermeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

"ALMANYA'DA POLİTİK HAVA KAOSUMSU"
Almanya'daki politik havayı "biraz kaosumsu" şeklinde tanımlayan Kalatoğlu, "Bu kaosun nasıl neticeleneceğini, koalisyon görüşmelerinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağını, herhangi bir şekilde yeniden bir seçimin olup olmayacağını da bilmiyoruz. Bunların hepsi ihtimal dahilinde" dedi.

Bu arada Almanya'da 6 ay önce kurulan Almanya için Alternatif Parti'sine dikkat çeken Kalatoğlu, "Bu parti çok kısa bir zamanda aşağı yukarı 4.8 oy aldı. Eğer seçimler yenilenirse, partinin Alman parlamentosuna girmesi halinde Almanya'da politik ortam çok daha karışacak. Çünkü bu partinin en önemli ilkelerinden bir tanesi, Avrupa Birliği'nin güney bölümünün Avrupa Birliği'nden çıkarılması. Eurodan çıkmak. Hatta euronun her tarafta değil de, euro ile mücadele edebilecek olan diğer ülkelerle mücadelenin kendi para birimi üzerinden yapılması. Eğer bunlar yenilenebilecek seçimlerde ortaya çıkarsa Almanya'da tam bir yandı gülüm keten helva olabilir" ifadelerini kullandı.

"SPD İLE CDU BÜYÜK KOALİSYONU KURMASI MAKUL GÖRÜNÜYOR"
Kalatoğlu ayrıca, "Bence şu anda ortaya çıkan tablodan sonra SPD ile CDU'nun büyük koalisyonu kurması makul gibi görünüyor ama düşündüğümüzde bu partilerin koalisyonu kurduktan sonra yaptıkları icraatların neticesinde yeniden Almanya'da seçimlerin erkene alınması gündeme gelebilecek. Bu tabi çok zor bir sürecin başlamasına işaret ediyor. Yine de herhangi bir şekilde tercih belirtmeden koalisyon görüşmelerini herkesin beklemesinde yarar var" dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile