Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve CDU’nun Bavyeralı kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birliği'nin (CSU) bu haftaki koalisyon toplantısı öncesinde uyumsuzluk artıyor.
Almanya'nın önde gelen haber ajanslarından DPA'da yayımlanan "Almanya'da koalisyon hükümetinde tansiyon sürüyor" başlıklı makaleye göre, iş dünyasına desteğiyle bilinen FDP'nin seçim kampanyası sırasında söz verdiği vergi kesintilerinin hayata geçirilmesi konusunda baskısını artırıyor. Ancak, CDU ve CSU, federal borcun orantısız artacağı gerekçesiyle bu talebe sıcak bakmıyor.
FDP'nin meclis grup başkanı Birgit Homburger, koalisyon anlaşmasında yer alan önlemlerin istihdam yaratmak ve büyümeyi tetiklemek için gerekli olduğunu belirtti. Berliner Zeitung gazetesine konuşan Homburger, "Biz, koalisyon anlaşmasında sadece finanse edilebilecek, makul önlemleri kabul ettik. Dolayısıyla ikinci adım da gelecek" dedi.
Bu açıklama, CSU lideri Horst Seehofer'in FDP’yi vergi kesintileri konusunda aşırı vaatler vermemesi konusunda uyarmasından birkaç gün sonra geldi.
GERÇEKLER VAATLERE UYMUYOR
Makalede, Merkel’in geçtiğimiz yılki seçim kampanyasında FDP'yle kurulacak merkez sağ koalisyonunu ekonomik toparlanmaya giden yol olarak gösterdiği ancak ekonomik realiteler nedeniyle vergi indirimi sözünün tutulmasının zor olduğu belirtildi.
Aslında geçtiğimiz ay federal meclisin üst kanadı Bundesrat'ta görüşülen "büyümeyi hızlandırma yasası"nın Almanya'nın güçlü ancak parasız eyaletlerinin desteğini almayı başaramaması yaşanacaklarla ilgili ipuçlarını veriyordu. Buna rağmen, FDP lideri ve Başbakan Yardımcısı Guido Westerwelle, "Seçimlerden önce verdiğimiz sözü tutuyoruz" diyerek partisinin vergi planlarını savunmuştu.
Merkel'in başının belada olduğu tek yer iç siyaset alanı değil. Normal koşullarda ülke içinde eleştirilse bile yurt dışında yıldızı parlamaya devam eden Merkel bu sefer uluslararası alanda da sorunlar yaşıyor.
"İklim Başbakanı", Kopenhag'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) konferansından çıkan sonucun hayal kırıklığı yaratmasının yanı sıra ülkesinin Afganistan'daki askeri rolüyle ilgili sorunlarla da karşı karşıya.
AFGANİSTAN TARTIŞMASI
Başbakan ve Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg geçtiğimiz yıl Eylül ayında düzenlenen hava saldırısında çok sayıda Afgan sivilin ölümüyle ilgili olarak meclis inceleme komisyonunun önüne çıkarılabilirdi.
Geçtiğimiz yılın yükselen yıldızı ve Merkel'in yakın bir müttefiki olan Guttenberg sivil can kayıplarının sayısını bildiği halde saldırıyı "askeri açıdan uygun" olarak tanımladığı gerekçesiyle ağır eleştirilere maruz kalmıştı.
Öte yandan, saldırı hakkında önemli bilgileri sakladığı gerekçesiyle görevden alınan Almanya genelkurmay başkanı, Guttenberg’in ifadeleriyle ters düşen açıklamalar yapmış ve Bakan'ı neredeyse yalancılıkla suçlamıştı. Hava saldırısı, ABD'nin diğer ülkelerden Afganistan'da asker artırımına destek vermelerini istediği bir dönemde, Federal Almanya Silahlı Kuvvelteri yani Bundeswehr’in rolü hakkında ülkede yeni bir tartışma başlattı.
SUDAN KONULAR BİLE
Almanya'da koalisyondaki çatlak, Afganistan ve ekonomi gibi halkın yakından izlediği konularla sınırlı değil. Koalisyon üyeleri, yeni bir mülteci müzesi gibi zararsız bir konu üzerinde bile görüş ayrılığı yaşıyor.
Son olarak, CSU'nun kurulacak bu yeni müzenin yönetim kuruluna önerdiği isim ortağının tepkisine yol açtı. CSU, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Polonya ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinden sürülmüş olan Alman kökenli göçmenlerin tartışmalı lideri Erika Steinbach'ı önerdi. Bu göçmenler ve aileleri, CSU'nun oy tabanında önemli yer tutuyor.
Hükümetin diğer ortağı FDP ise bu öneriye sert bir dille karşı çıktı. Westerwelle, bir dönem Steinbach'ın kaybedilen toprakların ülkeden sürülenlere verilmesini istediği gerekçesiyle bölücü olduğunu savunan Polonyalıların görüşlerine destek vermiş ve veto tehdidinde bulunmuştu.
MERKEL'İN UYUM SORUNU
DPA, yaşanan bu sorunların bir nedeni olarak Merkel’in hükümet değişikliğine henüz uyum sağlayamamasını gösterdi.
Merkel'in Sosyal Demokratlarla kurulan “büyük koalisyon" içindeki rolü, iki politik devin arasında barışı sağlamaktı. Ancak 11 yılını muhalefette geçirdikten sonra iktidar ortağı olan FDP'nin çıkardığı gürültü, Merkel’in üstünlük kurmak için daha otoriter bir liderlik anlayışı ortaya koyması gerektiğini gösteriyor.
CSU’nun parlamento lideri Hans-Peter Friedrich hafta sonu Merkel’in liderliğine üstü kapalı eleştirerek, “Çekirdek alanlarda ne istediğini netleştirmeli” dedi. Öte yandan FDP Ekonomi Bakanı Rainer Bruederle hükümet kademelerinde daha fazla disiplin olması gerektiğini vurguladı.
Almanya'da koalisyon sıkıntılı günler geçiriyor
Yeni yıl Almanya Başbakanı Angela Merkel için pek de iyi başlamadı. Hükümetin koalisyon ortakları geçtiğimiz haftayı vergiler ve Afganistan üzerinde tartışmakla geçirdi.