Almanya'da Makinistler Grev Karari Aldi

Deutsche Bahn, GDL üyelerine gelecek yil için yüzde 1,5 ve Mart 2023’te ise yüzde 1,7 zam teklif etmisti. Alman Makinistler Sendikasi Baskani Weselsky: 'Insanlarimiz herkes gibi çalisti. Bu yüzden yeterli bir ücret artisina haklari var. Ülkemizdeki demir yolu isçileri usanmis durumda'

Alman Makinistler Sendikasi (GDL), Alman Demiryollari (Deutsche Bahn) ile yapilan toplu is sözlesmesi görüsmelerinin basarisizlikla sonuçlanmasinin ardindan ülke genelinde grev karari aldi.

GDL Baskani Claus Weselsky, Frankfurt’ta düzenledigi basin toplantisinda, sendika üyelerinin yüzde 95’inin greve giderek, Alman Demiryollari’nin yük ve yolcu trenlerinde is birakma eylemlerini onayladigini bildirdi.

Alman Demiryollari’nin yük trenlerindeki makinistlerin is birakma eyleminin bu aksam saat 19.00’dan, yolcu trenlerindeki makinistlerin ise çarsamba günü sabah 02.00’den itibaren baslayacagini hatirlatan Weselsky, is birakma eylemlerinin 13 Agustos Cuma sabah saat 02.00’ye kadar sürecegini kaydetti.

Weselsky, Alman medyasina yaptigi açiklamada, "Insanlarimiz herkes gibi çalisti. Bu yüzden yeterli bir ücret artisina haklari var. Ülkemizdeki demir yolu isçileri usanmis durumda." ifadesini kullandi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizi ve sel felaketinden etkilenen Deutsche Bahn, GDL üyelerine gelecek yil için yüzde 1,5 ve Mart 2023’te ise yüzde 1,7 zam teklif etmisti.

Sendika, bunu yeterli bulmayarak, makinistler için 28 aylik toplu is sözlesmesi dönemi için ücretlere yüzde 3,2 zam ve 600 avro korona primi ödenmesini talep ediyor.

Bugün baslayacak is birakma eyleminin, sehir içi, sehirlerarasi ve uzun mesafeli yük ve yolcu treni seferlerini etkileyeceginden dolayi hafta boyunca ülke çapinda tüm demir yolu ulasiminin aksamasi bekleniyor.

Bir kamu sirketi olan Alman Demiryollari her gün yaklasik 860 uzun mesafe ve 20 binden fazla sehir içi treni isletiyor. Kovid-19 salgini ekonomik olarak sikintili olan kamu sirketini kötü yönden etkilerken , 2021'in ilk yarisinda vergi sonrasi zarari 1,4 milyar avro olmustu. Alman Demiryollari’nin net finansal borcu ise 32 milyar avroya yükselmisti.

Alman Makinistler Sendikasi’na (GDL) üye makinistler ücret artisi talebiyle 2014 ve 2015'te sekiz kez greve gitmisti.

2015’te 138 saat süren grev nedeniyle Alman ekonomisi milyonlarca avro zarara ugramisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile