Almanya'da Perakende Satislar, Mayista Salgin Kisitlamalarinin Gevsetilmesi Ile Yüzde 4,2 Artti

Perakende satislarda yükselisin piyasalardaki yüzde 5 artis öngörüsünün altinda gerçeklesmesi dikkati çekti.

Almanya'da reel perakende satislar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda siki kisitlamalarin kademeli gevsetilmeye baslanmasiyla mayista bir önceki aya göre yüzde 4,2 artti.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), perakende satislara iliskin mayis ayi geçici verilerini açikladi.

Buna göre, takvim ve mevsimsel etkilerden arindirilmis reel perakende satislar, mayista bir önceki aya kiyasla yüzde 4,2 artis gösterdi. Reel satislar, bir önceki yilin ayni dönemine göre ise yüzde 2,4 azalis kaydetti.

Perakende satislardaki artisin, Kovid-19 salgininda kisitlamalarin gevsetilmesi nedeniyle aylik yüzde 5 artis beklentisinin altinda kalmasi dikkati çekti.

Destatis açiklamasinda, “Bu artisin, mayista ülke çapinda düsen Kovid-19 vakalari ve buna bagli olarak salginla ilgili federal kisitlamalarin gevsetilmesi ile ilgili olmasi muhtemeldir.” denildi.

Almanya Federal Istatistik Ofisi, mayis ayindaki perakende satislarin reel olarak Kovid-19 salgininin yayilmasini önlemek için alinan önlemlerden önce, Subat 2020'deki seviyesinin yüzde 3,9 üstünde kaldigini da belirtti.

Destatis, mayista gida, içecek ve tütün ürünlerine talebin yüksek oldugunu belirtirken, bu ürünlerde perakende satislar Nisan 2021’ye göre reel olarak yüzde 3,4 artti. Süpermarketlerin satislari ise söz konusu dönemde yüzde 2,6 artis kaydetti.

Internet ve posta yolu ile siparislerde mayista reel olarak aylik bazda yüzde 5,7 artis görüldü. Mobilya, beyaz esya ve insaat malzemeleri perakende satislarin da yüzde 9,6 yükselis oldu.

Gida disi perakende (tekstil, giyim, ayakkabi ve deri ürünleri) satislarinda ise yüzde 6,7 artis görüldü.

Almanya'da mayis ayinin ilk haftasinda 4 Kasim 2020’den bu yana vaka sayilarinin artisiyla sikilastirilarak uygulanmakta olan Kovid-19 kisitlamalarinin 9 Mayis'tan itibaren çok kademeli ve temkinli açilim sürecinin baslatilmasiyla gevsetilmesi karari alinmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile