Almanya'da Rekor Kiran Akaryakit Fiyatlari, Alman Sürücüleri Çekya'daki Benzin Istasyonlarina Yöneltiyor

Almanya'da Rekor Kiran Akaryakit Fiyatlari, Alman Sürücüleri Çekya'daki Benzin Istasyonlarina Yöneltiyor

Almanya’da benzin ve motorin fiyatlarinin rekor seviyelere ulasmasinin ardindan Alman sürücüler, Çekya’daki benzin istasyonlarina yönelirken, özellikle hafta sonlari yogun talep gören Çek benzin istasyonlarinin önünde uzun kuyruklar olusuyor. Akaryakitin litresinde 44 cent euro (Yaklasik 4.77 Türk lirasi) kar eden Almanlar, bazi ihtiyaçlarini da Çek marketlerinden karsiliyor.

Almanya’da benzin ve motorin fiyatlari 2012 yilinin agustos ayindan bu yana en yüksek seviyeye ulasmasinin ardindan yükselen fiyatlar, Alman sürücüleri Çekya sinirina yakin olan Çek benzin istasyonlarina yöneltiyor. Uzun kuyruklarin olustugu Çek akaryakit istasyonlarinda bir sürücünün yakiti alip, kasada ödeme yapmasi toplamda 40 dakika sürüyor. Almanya soförler organizasyonu olan Genel Alman Otomobil Kulübü (ADAC) tarafindan yapilan açiklamada, dizel yakitin ulusal günlük ortalama litre basina fiyatinin 1.555 euro (yaklasik 16.90 Türk lirasi) oldugu kaydedildi.

Almanya’nin Saksonya eyaletinde bulunan Dresden kentinde bir litre 95 oktan benzin 1.779 euroya (yaklasik 19.33 Türk lirasi ) satilirken, Dresden’den yaklasik 50 kilometre uzakta bulunan Çekya’nin Chlumec kasabasindaki benzin istasyonlarinda ise ayni benzinin bir litresi 1,34 euroya (yaklasik 14.56 Türk lirasi) satiliyor. Litre basina 44 cent euro (yaklasik 4.77 Türk lirasi) tasarruf eden Almanlar, depo basina ise 20 (yaklasik 217 Türk lirasi) ila 30 euro (326 Türk lirasi) arasinda degisen önemli bir tasarruf sagliyor.

Sadece araç depolarini degil, bidonlari da dolduruyorlar

Almanya’daki yüksek akaryakit fiyatlari nedeniyle Çekya’ya gelen Almanlar sadece araç depolarini degil, yanlarinda getirdikleri bidonlara da akaryakit dolduruyor. Sinir kasabalarinda bulunan restoranlarinda da yogunluk yasanirken, bu artisin yüzde 30’a yaklastigi belirtiliyor.

Çekya’daki marketlerden de alisveris yapan Almanlarin özellikle sigara satin almasi dikkat çekiyor.

Almanya’da enflasyon son 28 yilin en yüksek seviyesinde

Alman Federal Istatistik Ofisi’ne göre, tüketici fiyatlari yükselmeye devam ederken, eylül ayi enflasyonu geçen yilin ayni ayina göre yüzde 4,1 artti. Enflasyon orani, Aralik 1993’ten bu yana ilk kez bu Eylül’de yüzde 4’ün üzerine çikti. Uzmanlara göre akaryakit fiyatlari yükselmeye devam ederse, Kasim ayinda enflasyon oraninin yüzde 5’i bulabilecegi ifade ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile