Dünyanin en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya’da yillardir devam eden kalifiye isçi sikintisi giderek artiyor. Alman Sehirler Birligi Genel Müdürü Helmut Dedy, saglik sektöründe 300 bin ve egitim ve bakim hizmetlerinde ise 230 bin kalifiye eleman açigi oldugunu söyleyerek, bakimda ve egitimde yasanilacak kalifiye eleman sikintisinin ancak yabanci ülkelerden getirilecek elemanlarla giderilebilecegini ifade etti.
Dedy, "Eger çocuklara bakacak egitimli kisiler olmazsa ana okullari kapanir. Yasli ve bakima muhtaçlara olanlara profesyonel olarak destek olacak kimse olmazsa, yurt disindan gelebilecek yardim eline ihtiyacimiz olacak” açiklamasinda bulundu.
“Göçmen isçilerin çalismalarini zorlastiran engeller kaldirilmali”
2026’dan itibaren, ilkokullarda tam gün bakim hakkinin yasal olacagini kaydeden Dedy, “Bir milyon kadar çocuga bakilmali ve bunun için de kalifiye personelimiz yok. Bu yüzden yeni federal hükümetin yabanci ülkelerden gelecek isçilerin Almanya’ya göç etmesini kolaylastirmak istemesi dogru. Yeni yilda federal hükümetin çok hizli somut adimlar atmasi gerekiyor. Hükümet, göçmen isçilerin Almanya’da çalismalarini zorlastiran engelleri de kaldirmali” dedi.
Almanya'da Saglik Sektöründe 300 Bin, Egitimde 230 Bin Çalisan Açigi Var
Alman Sehirler Birligi (DST), Almanya’da saglik sektöründe 300 bin, egitim ve bakim hizmetlerinde ise 230 bin kalifiye eleman açigi oldugunu duyurdu.