Judith, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Af Örgütü'nün, Alman hükümetinden, korunma amaçlı ülkeye sığınan herkese uygun ve insancıl bir iltica prosedürü sağlamasını beklediklerini vurgulayarak, "(Alman hükümeti) ayrıca, açıkça ve kararlı bir şekilde ayrımcı açıklamalara ve ırkçı şiddet uygulanmasına karşı duruş sergilemesi gerekiyor" ifadesini kullandı.
Sivil toplum kuruluşu PRO ASYL Başkanı Günter Burkhardt ise Almanya'ya bu yıl içinde 800 bin sığınmacının gelmesi tahminiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Şu kabul edilmesi lazım ki sığınmacıların büyük kısmı uzun süreli veya kalıcı olarak ülkede kalacaktır. Acilen sürdürülebilir bir alım ve entegrasyon programına ihtiyaç var" sözlerini kullandı.
Burkhardt, önümüzdeki kış için sığınmacılar için uygun konaklama çalışmalarına başlaması gerektiğine dikkati çekerek, ıssız yerlerde barınaklar oluşturulmasının uzun süreli bir çözüm olmadığını belirtti.
Mültecilerin hızlı şekilde kendi ayakları üzerinde durmayı ve barınaklardan çıkmaları gerektiğini vurgulayan Burkhardt, sadece o zaman sürdürülebilir rahatlamanın ve entegrasyonun sağlanabileceğini savundu.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, dün yaptığı basın toplantısında yıl sonuna kadar 800 bin kişinin iltica talebinde bulunarak ya da sığınmacı olarak ülkeye gelmesini beklediklerini, bu sayının artması halinde ve pragmatik çözümler geliştirmek zorunda olduklarını belirtmişti.
Almanya'da Sığınmacı Sorunu
Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi'nin Göç Uzmanı Wiebke Judith, "İçişleri Bakanlığı tarafından 2015 için açıklanan sığınmacı rakamları bizim için şaşırtıcı değil. Suriye'de süren iç savaş ve birçok ülkede kötü insan hakları durumundan dolayı, sığınmacıların sayısı yıl başında tahmin edildiğinden daha yüksek olacağı belliydi" dedi.