Bursa’nın birbirinden güzel görüntülerinden oluşan tanıtım filmiyle başlayan açılışta, Altın Karagöz’ün hazırladığı 12 farklı yöreye ait gösteri, başta Almanlar olmak üzere açılışa katılan herkesi büyüledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Oldenburg Belediyesi ve Bursagaz işbirliği ile gerçekleştirilen Türk Kültür Yılı Buluşmalarının açılış töreni Oldenburg’un en büyük tiyatro salonunda gerçekleştirildi.
Törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Oldenburg Belediye Başkanı Gerd Schwandner, Bursagaz’ın büyük ortağı Alman EWE firması Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Werner Brinker, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar, Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, BURSAGAZ Genel Müdür Yardımcısı Meksen Şükrü Özden, EWE firmasının üst düzey yöneticileri ve Oldenburg’da yaşayan çok sayıda Türk ve Alman vatandaşı katıldı.
Bir yıl süreyle Türk kültürüne özgü çeşitli etkinliklerin yapılacağı Türk Kültür Yılı Buluşmalarının açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye ve Almanya arasındaki tarihsel dostluğa dikkat çekti. İki kentin hem geçmişte hem de bugün çok sayıda ortak yönü olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Bursa bir kültür kenti. Hem tarım kenti, hem sanayi kenti. Aynı zamanda bir kış turizmi kenti. Ekonomik olarak Türkiye’nin en dinamik kenti. Aynı şekilde Almanya’nın Oldenburg kenti de kültürel olarak çok zengin bir kent. Bu iki kültür kenti arasındaki köprülerin kurulması noktasında önemli bir etkinliğe imza atıyoruz. Almanya’nın bir kentinde, Oldenburg’da Türk Yılı ilan edilmesi gerçekten önemli. Oldenburg Belediye Başkanı Sayın Schwander’i kutluyorum. Bir yıl boyunca bu şehirde Türk kültürüne özgü çeşitli etkinliklerine yapılacak olması çok anlamlı. Biz şimdi Uluslararası altın Karagöz Halk Dansları ekibimizle açılışı gerçekleştiriyoruz ancak yıl boyunca da çeşitli kültürel etkinliklerle burada olacağız” dedi.
Oldenburg ve Bursa arasındaki ortak yönleri de anlatan Başkan Altepe, iki kentin de mevcut stadını yenileme çabası içinde olduğunu hatırlattı. Bursa stadyumunun Alman mühendislik ve teknolojisi ile hayata geçirildiğini anlatan Altepe, “İnşallah Türkiye’nin en modern, en güzel stadyumu olacak” dedi.
Oldenburg Belediye Başkanı Gerd Schwandner ise öğrendiği Türkçe kelimelerle açılışa renk kattı.
Konuşmaların ardından gösterilere geçildi. Altın Karagöz Halk Dansları ekiplerinin 12 ayrı yörenin oyunundan oluşan bir gösteri sundu. Görsel ve işitsel şölene dönüşen gösteriyle birlikte salonda bulunanlar sahneye fırlayarak oyunculara eşlik etti.
Türk Kültür Yılı Buluşmalarının açılışında, Türk kültürüne ait birbirinden güzel etkinlikler gerçekleştirildi.
Sanatçı Defne Şahin Türkçe Jazz müzik seslendirirken, Ziya Azizi de modern Derviş dansları ile izleyicilere keyifli anlar yaşattı. ‘Bir sufinin kendi ateşinde yanması’ konsepti üzerine gerçekleştirilen gösteri büyük ilgi aldı. Türk Halk Müziği özgün eserlerinin de seslendirildiği gece, katılanlara tam bir Türk kültüründen esintiler sundu.
Türk Kültürü Buluşmaları kapsamında bir yıl boyunca Oldenburg’da Türk sanatçılarla çeşitli söyleşiler, resim ve fotoğraf sergileri, okullarda gösteriler, film gösterimleri, şiir ve edebiyat günleri, konserler, geziler, yemek kültürü incelemeleri ve Türk kültürüne has geleneksel sanatlar üzerine etkinlikler gerçekleştirilecek. Açılış gecesine Altın Karagöz Halk Dansları ekibiyle katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi, yıl içindeki diğer kültürel etkinliklere de destek verecek.
Almanya'da Türk Kültürü Günlerine Bursa Damgası
Almanya’nın tarihi kentlerinden biri olan Oldenburg’da düzenlenen 2014 Türk Kültür Yılı Buluşmaları’nın açılış törenine Bursa damga vurdu.