Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck'in, İçişleri Bakanlığına verdiği soru önergesine verilen yazılı yanıtta, opsiyon modeli yüzünden 2013'ten bu yana 315 yabancı kökenli gencin Alman vatandaşlığını kaybettiği belirtildi. Geçen yıldan bu yana toplam 5 bin 735 yabancı kökenlinin de Alman vatandaşlığına geçtiği kaydedildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Beck, İçişleri Bakanlığından aldığı cevabın yetersiz olduğunu belirterek, hala opsiyon modelinin getirdiği zorunluluklar sonucu ortaya çıkan vakalarda istatistik verilerin bulunmadığını vurguladı.
Almanya'da 2000 yılında başlatılan "opsiyon modeli" ile yabancı kökenli gençler, 23 yaşına kadar ebeveynlerinin ya da Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. Bu kapsamda ilk olarak 1990 yılında doğumlu gençler, geçen yıl tek bir ülke vatandaşlığını seçmek durumunda kalmıştı.
Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SDP) arasında kurulan koalisyon hükümeti, opsiyon modelinin kaldırılması konusunda anlaşmıştı. Ocak ayında opsiyon modelinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Almanya Bakanlar Kurulu, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığınca çifte vatandaşlık konusunda hazırlanan ve Vatandaşlık Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısı kabul etmişti.
Tasarıya göre, bundan sonra Almanya'da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor. Tasarıdaki eğitim şartına alternatif olarak meslek eğitim diploması da kabul ediliyor.
Almanya'da Yabancı Kökenlilere 'Opsiyon' Zorunluluğu
Almanya'da çifte vatandaşlığı engelleyen opsiyon modeli nedeniyle 2013'ten bu yana yabancı kökenli 5 bin 735 kişinin Alman vatandaşlığına geçtiği, 315 kişinin de Alman vatandaşlığından çıktığı bildirildi.