Almanya‘da Yardım Talep Eden Serbest Meslek Sahiplerinin Sayısı Artıyor

Avrupa‘nın ekonomik dinamosu Almanya‘da serbest meslek sahibi vatandaşlardan sosyal yardım Hartz IV‘e başvuranların sayısının arttığı haber verildi. Uzmanlar, serbest çalışanlara yapılacak sosyal yardım süresini kısaltmayı düşünüyor.

Avrupa‘nın ekonomik dinamosu Almanya‘da serbest meslek sahibi vatandaşlardan sosyal yardım Hartz IV‘e başvuranların sayısının arttığı haber verildi. Uzmanlar, serbest çalışanlara yapılacak sosyal yardım süresini kısaltmayı düşünüyor.

Almanya‘da Hartz IV sosyal yardımına başvuran serbest meslek sahiplerinin sayısının son dört yılda 50 binden daha fazla arttığı haber verildi. Hatta birkaç kişiyi istihdam eden işverenlerin dahi bu sosyal yardıma müracaat ettikleri belirlendi. Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesinin haberine göre, Federal İş Ajansı (BA), başvuru yapan serbest meslek sahiplerinin gerçekten bu yardıma ihtiyacı olup olmadığını mercek altına aldı. Bu vatandaşlar arasında çiçek satıcısından doktora, tatilcilere ev kiralayanlardan avukatlara kadar pek çok serbest meslek sahibinin de olduğu kaydedildi. Bu insanların, gelirlerinin geçim sınırının altında olduğu için sosyal yardıma başvurdukları haber verildi.

BA‘nın verilerine göre 2007 ile 2010 yılları arasında Hartz IV yardımı alan serbest meslek sahiplerinin oranı, 50 binden fazla artarak yıllık ortalama 125 bine ulaştı. Şubat 2011‘de 118 bin serbest meslek sahibinin yardım aldığı ve bunlardan 85 binin, 400 Euro‘dan daha az kazandığı, 25 binin 800 Euro‘ya kadar ve geri kalanın biraz daha fazla kazandığı ileri sürüldü. İş uzmanları, söz konusu eğilimi kaygı ile takip ediyor. Uzmanlar, serbest meslek sahiplerinin gelirlerini kağıt üzerinde düşük gösterip sosyal yardım talep edebileceğine, bazı vatandaşların bu durumu kötüye kullanıp sosyal devleti sömürmüş olabileceğine dikkat çekiyorlar.

İş Merkezlerinde (Jobcenter) çalışan memurlar, birkaç kişiyi istihdam eden bazı işverenlerin de müracaatta bulunup bu yardımı aldıklarını ifade etti. BA Şefi Heinrich Alt, ‘‘Serbest meslek sahipleri, gelirlerini yardıma ihtiyaçları varmış gibi gösterebilirler, fakat bizim bu konuda yapılmış bir araştırmamız yok.‘‘ dedi. Avrupa‘nın motoru konumundaki Almanya‘da 4,4 milyon kişinin serbest meslek sahibi olarak çalıştığı ve özellikle hiç personeli olmayan, sadece patronu olan şirketlerin sayısının ciddi oranda arttığı bildirildi. Serbest meslek sahibi olup da Hartz IV yardımı alanların altıda birinin başkent Berlin‘de yaşadığı ifade edildi.

Yetkililer, serbest meslek sahibi bir vatandaşın da sosyal sigortalı çalışan vatandaşlar gibi aylık 365 Euro‘ya kadar sosyal yardım alma, evinin kirasını devlete ödetme, hastalık vebakım sigortası için 287 Euro alma hakkı olduğuna dikkat çekiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile