Almanya'da Yargitay NSU Davasinda Sanik Emminger Hakkindaki Karari Onadi

Almanya'da Yargitay, Nasyonal Sosyalist Yeralti (NSU) davasinda Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinin saniklardan Neonazi Andre Emminger hakkindaki kararini onadi.

Yargitay 3. Ceza Dairesi, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafindan verilen cezaya iliskin Federal Bassavciligin itirazini reddetti.

Münih'teki mahkeme 11 Temmuz 2018'de Andre Emminger'e 2,5 yil hapis cezasi vermis ancak gözaltindaki süre göz önüne alinarak ayni gün serbest birakilmasina hükmetmisti.

Bassavcilik, Emminger hakkinda cinayete tesebbüse yardim ve yatakliktan 12 yil hapis cezasi talep etmisti.

- NSU’nun geçmisi

Almanya'da, 2000-2007'de, 8'i Türk 10 kisiyi öldüren, iki bombali saldiri düzenleyen ve 15 banka soygunu gerçeklestiren NSU terör örgütü üyelerinin varligi ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasim 2011'de tesadüf sonucu ortaya çikmisti.

Cinayetler, uzun süre karanlikta kalmis, Alman medyasi, 2000'li yillarda cinayetlerin arkasinda mafyanin ya da ailelerin oldugunu öne süren ve "döner cinayetleri" olarak adlandirilan haberler yapmisti.???????

Neonazi terör örgütünün, uzun yillar boyunca Alman güvenlik birimlerince tespit edilememis olmasi, NSU üyelerinin geçmiste bazi istihbarat muhbirleriyle iliski kurduklarinin ortaya çikmasi, Almanya’da büyük tartismalara yol açmisti.

Almanya iç istihbarat servisi Anayasayi Koruma Teskilatinda asiri sagci gruplara ve kullanilan muhbirlere iliskin bazi belgelerin, 4 Kasim 2011'den birkaç gün sonra imha edilmesi de büyük kusku yaratmisti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasim 2011'de bir banka soygununun ardindan saklandiklari karavanda ölü bulunmus, intihar ettikleri öne sürülmüstü.

Beate Zschaepe ise NSU üyelerinin son kullandiklari hücre evini atese verdikten sonra polise teslim olmustu.

- NSU davasi

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde 2013'te görülmeye baslanan NSU terör örgütü davasinda, saniklar hakkindaki karar 11 Temmuz 2018’de açiklanmisti.

Mahkeme, bas sanik Beate Zschaepe'ye ömür boyu, örgüte yardim ve yatakliktan suçlu bulunan Ralf Wohlleben'e 10, Andre Emminger'e 2,5, Holger G'ye 3, Carsten S'ye de gençlik yasalari uyarinca 3 yil hapis cezasi vermisti.

Zschaepe, Wohlleben ve Holger G, kararin temyiz edilmesini istemis, Federal Bassavcilik ise Andre Emminger hakkinda verilen karara itiraz etmisti.

Almanya'nin en genis kapsamli davalarindan NSU’da 5 sanigi 14 avukat savunmus, 93 magduru ise 60 avukat temsil etmisti. Toplam 438 durusmada tamamlanan davada 765 tanik ve 56 uzman dinlenmisti.

Federal savcilar Ralf Wehowsky ve Jochen Weingarten, OLG Senatosu tarafindan yapilan delil degerlendirmesinin "bosluklar ve çeliskiler" içerdiginden sikayet etmislerdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile