Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Mecklenburg Vorpommern eyaletine bağlı Rostock şehrinde meydana gelen kum fırtınası nedeniyle 80 aracın birbirine girmesi neticesinde 8 kişinin ölümü ve 131 kişinin yaralanması ile ilgili araştırmalar ve soruşturmalar genişletiliyor. Kaza yerine 80 metre mesafede yine rüzgarın etkisiyle bir TIR’ın römorkunun devrilmesi tartışmaları alevlendirirken, uzmanlar erozyonu; siyasiler ise hız sınırını tartışmaya başladı.
Çevre uzmanları kum fırtınasının erozyondan kaynaklandığı konusunda birleşiyor. Kış sonrası olduğu için ekili olmayan alanlarda rüzgarın gücüyle kolayca kum fırtınası oluşabileceğine dikkat çeken uzmanlar, önlem olarak da ekili olmayan alanların rüzgarkıran olarak kullanılan çalı çitlerle çevrilmesini öneriyor.
Neuebrandenburg Mimarlik Yüksek Okulundan Profesör Mathias Grünwald, erozyona karşı en etkili silahın tüm arazilerin yeşillendirilmesi ve çalı çitlerle çevrilmesi olduğunu söyledi. Grünwald, özellikle ilkbahar aylarında mısır ve benzeri ürünlerin ekimi yapılacağı için çoğu arazilerin çıplak olduğunu kaydetti. Prof. Grünwald, "Yeşil alan olmayan bölgelerde kuru havalarda toprağın uçabileceği yeni taş devrinden beri bilinen bir gerçek. Dolayısı ile şuanda kışlık buğday ve hardal ekili alanlarda erozyon tehlikesi yok. Rüzgar erozyonuna karşı en etkili yöntem ise çalı çit." dedi.
Bu iddialara karşı çıkan Mecklenburg-Vorpommern Tarım Bakanı Till Backhaus ise açıklamasında çalı çitlerin bu felakete engel olamayacağını savundu. Eyalet tarım kooperatifinden bir yetkili ise bu tür toprak sürüklenmesine karşı etkin bir koruma yolunun olmadığını söyledi.
SİYASİLER İSE HIZ LİMİTİNİ TARTIŞMAYA BAŞLADI
Mecklenburg Vorpommern Ulaştırma Bakanı Volker Schlotmann Almanya’daki yolların
sadece yüzde 40’ında hız sınırı olduğunu belirterek, bu konunun yeniden tartışılması gerektiğini belirtti. Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer ise genel bir hız sınırı düşünülmediğini belirterek, "İsteyen eyaletler belirli bölgelerde hız sınırı uygulamasına gidebilir." dedi.
Öte yandan olaya el koyan savcılık kazalarda kazaya karışan şoförlerin kusurlu olup olmadığını araştırmak için araçlarla birlikte görgü tanıklarının ifadelerini ve kaza yerinde çekilen bin tane fotoğrafı incelemeye aldı.
Almanya’Daki Kum Fırtınası Tartışmalarına Hız Limiti Ve Erozyon Da Eklendi
Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Mecklenburg Vorpommern eyaletine bağlı Rostock şehrinde meydana gelen kum fırtınası nedeniyle 80 aracın birbirine girmesi neticesinde 8 kişinin ölümü ve 131 kişinin yaralanması ile ilgili araştırmalar ve soruşturmalar genişletiliyor.