Frankfurt'ta yaşanan olaylar Türkiye'deki Gezi Parkı olaylarını hatırlattı. Gezi eylemlerine sonuna kadar destek veren Almanya, Türk hükümetine endişelerini iletmiş, Alman medyasında polisin eylemcilere şiddet uyguladığı yönünde yayınlar yapılmıştı.
Alman Der Spiegel dergisi daha da ileri giderek Türkçe kapakla çıkmış, Gezi'de İstanbul'un altını üstüne getiren, yakıp yıkan vandallara destek olmuş, onlara 'boyun eğme' demişti.
Yine Taksim meydanında bikinili Alman bir kadın dakikalarca sarhoş vaziyette dans etmiş, Türkiye'yi aşağılamış, Türkiye'ye medeniyet getirdiğini söyleyerek gülünç duruma düşmüştü.
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da Gezi olayları esnasında İstanbul'a gelmiş, eylemcileri övmüş, Türk polisine ise sert tepki göstermişti. Roth, 'Olanların canlı tanığıyım. Savaştaki gibiydi. Kadın ve çocuk demeden gaz bombası atıldı” ifadelerini kullanmıştı.
ALMANYA'DAN İBRETLİK HABER
Anadolu Ajansı, iki gündür Frankfurt'ta yaşanan Gezi benzeri olaylara ilişkin ibretlik bir haber servis etti. Haberde, Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maizere Meclis'te düzenlenen toplantıda göstericilerin polise uyguladığı şiddetten bahsetti, polise saldırmanın topluma zarar vereceğini söyledi. Maizere'in açıklamalarının, Gezi olayları sırasında o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalara benzemesi dikkat çekti.
Öte yandan, toplantıyı yöneten isim ise daha ilginç: Gezici Claudia Roth
İşte AA'nın servis ettiği o haber:
Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere, Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası'nın açılışı öncesinde çıkan olaylara tepki gösterdi.
OTURUMU YÖNETEN CLAUDIA ROTH, GEZİ'DE BOY GÖSTERMİŞTİ
Federal Meclis'te Frankfurt'ta dün meydana gelen olayların gündeme alındığı oturumu Federal Meclis Başkan Vekili Claudia Roth yönetti.
'AVRUPA'NIN DİĞER ÜLKELERİNDEN DE GÖSTERİCİLER GELDİ'
Maiziere burada yaptığı konuşmada, dün Frankfrut'ta çok sayıda gösteri için başvuru yapıldığını, bu gösterilere İsviçre, Hollanda, Danimarka, Yunanistan ve İtalya'dan da insanların geldiğinin tespit edildiğini belirtti.
'POLİSE TAŞ VE MAYTAP ATIYORLAR'
Gösterilerin sabah 5.30'da başladığını ve şiddet yanlısı grupların sokaklarda barikatlar kurduklarını, kısmen de bunları ateşe verdiklerini anlatan Maiziere, polise de taş ve maytap atarak saldırıldığını söyledi.
'POLİSİ NEFRET OBJESİ OLARAK GÖRÜYORLAR, ÖZGÜRLÜK HAKKINI İSTİSMAR EDİYORLAR'
Polisin insan olarak değil 'nefret objesi' olarak görüldüğünü ifade eden Maiziere, 'Kim bu şekilde özgürlük hakkını istismar ederse bunu hoş göremeyiz'' ifadesini kullandı.
'ARAÇ YAKMANIN, POLİSE TAŞ ATMANIN ÖZGÜRLÜKLE İLGİSİ YOK'
'Burada siyasi bir tartışmadan söz edilemez. Polisleri hedef alarak taşlar atmanın, araçları yakmanın gösteri yapma özgürlüğüyle herhangi bir ilgisi yok' diyen Maiziere, bu olayların aylar öncesinden planlandığını ifade etti.
'DEVLETİN TÜM SERTLİĞİNİ HİSSETMELERİ GEREKİR'
Bu olayların küçümsenmeyeceğini belirten Maiziere, içinde 2 polisin bulunduğu aracı kundaklamanın adam öldürmeye teşebbüs suçu olduğunu, bunu yapanların hukuk devletinin tüm sertliğini hissetmesi gerektiğini kaydetti.
'SOL PARTİ OLAYLARA MESAFE KOYMALI'
Sol Parti'den bu olaylara mesafe koymasını isteyen Maiziere, gelecekte yapılacak gösteriler için de dün meydana gelen olaylardan ders çıkartılmasını istedi.
Maiziere, olaylar sırasında devlete ait 55 hizmet aracının zarar gördüğü, 7 polis aracının da kundaklandığı, bazıları ağır olmak üzere 150 polisin yaralandığı bilgisini verdi.
SOL PARTİ: ŞİDDETİ DEĞİL PROTESTOYU ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ
Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping de, şiddet olaylarını değil, Avrupa Merkez Bankası'na yönelik protestoyu anlayışla karşıladığını söyledi.
Göstericilerin şiddet olmadan Avrupa Merkez Bankası'nın açılışını rahatsız etmeyi hedeflediklerini belirten Kipping, Yunanistan'a yönelik uygulanan politikadan dolayı bunu amaçlamak için iyi sebeplerin bulunduğunu kaydetti.
YEŞİLLER: POLİSİ HEDEF ALMAK TOPLUMA ZARAR VERİR
Yeşiller Partisi Milletvekili İrene Mihalic de, polislerin insanları ve toplanma özgürlüğü gibi yüksek değerleri koruduğunu belirterek, polisi 'nefret alanı' olarak görmenin kapitalizme değil topluma zarar vereceğini söyledi.
Polislerin planlaması veya yanlış davranışları olup olmadığına da bakmak gerektiğini ifade eden Mihalic, bunun değerlendirileceğini kaydetti.
Bu gösterilerin ana mesajının kaybolduğuna işaret eden Mihalic, 'Bizim Avrupa'da tasarruf politikalarını eleştirenlere ihtiyacımız var' ifadesini kullandı.
Mihalic, Blockupy hareketinin bu şiddet olaylarına mesafe koyması gerektiğini belirterek, olayları çıkaran göstericiler ile barışçıl göstericileri ayırt etmek gerektiğini vurguladı.
Frankfurt'ta dün Avrupa Merkez Bankası'nın yeni binasının açılışı öncesinde sabah erken saatlerde 'Blockupy' hareketine mensup çok sayıda gösterici Avrupa Merkez Bankası'nın ve Almanya'nın siyasetine karşı gösteri yapmıştı. Olaylarda polis araçları yakılmış, çevredeki binalar da zarar görmüştü. Şiddet olaylarında çok sayıda polis ve gösterici yaralanmıştı.
Almanya'dan ibretlik haber
Frankfurt'ta yaşanan Gezi benzeri olaylara Alman İçişleri Bakanı'ndan öyle açıklamalar geldi ki, Erdoğan'ın Gezi zamanında yaptığı açıklamaların neredeyse aynısı.