Almanya'dan Sonra Hollanda Ile De Imzalandi

Almanya'dan Sonra Hollanda Ile De Imzalandi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Hollanda Sigorta Kurumu (SVB) arasinda kullanilan belgelerin, kagit ortaminda fiziki posta yoluyla gönderilmesinden vazgeçilerek elektronik ortamda güvenli e-posta yoluyla gönderilmesini saglayacak protokol imzalandi. Tüm yazismalar, elektronik ortama tasinmasiyla, islemlerin hizlandirilmasi, fiziki postada meydana gelen gecikmelerin önlenmesi, posta masraflarinin ortadan kaldirilmasi ve belge alisverisinin güvenli bir sekilde yapilmasi saglanmis olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Baskanligi ve Hollanda Sigorta Kurumu, Bursa, Balikesir, Bilecik, Kocaeli, Kütahya, Sakarya ve Yalova illerinde ikamet eden Türk ve Hollandali vatandaslari, sosyal güvenlik haklari konusunda bilgilendirmek için baslattigi danisma günleri, 9 Mayis 2024 tarihine kadar devam edecek. Danisma hizmeti, Türkiye-Hollanda Sosyal Güvenlik Sözlesmesinin öngördügü sosyal güvenlik haklarina (yaslilik, malullük, ölüm ve hastalik halinde saglanan yardimlar) ve yurt disinda geçen sürelerin borçlanma yoluyla degerlendirilmesine iliskin sorularin Türk ve Hollandali uzmanlarla yüz yüze yapacaklari görüsmelerle cevaplandirilmasi saglanacak. Danisma hizmeti, ücretsiz olarak Türkçe ve Felemenkçe dillerinde verilecek. 15 yildir düzenlenen Danisma Günleri, kisilerin kolay erisimini saglamak adina hem Türkiye’de hem de Hollanda’da her yil farkli sehirlerde düzenlenmektedir.

Bursa’da gerçeklestirilen toplantida, Ayrica bugün SGK ile SVB arasinda kullanilan belgelerin, artik fiziki ortamda degil de dijital ortamda saglanmasi için imzalar atildi. Almanya’dan sonra Hollanda ile yapilan bu anlasmanin iki ülke insanina da kolaylik saglayacagini belirten SGK Baskani Dr. Raci Kaya, “Iki kurum arasinda yapilan yazismalarin veya gerekli evraklarin kagit ortaminda fiziki posta yoluyla gönderilmesinden vazgeçilerek elektronik ortamda güvenli e-posta yoluyla gönderilmesi için bir anlasma sagladik. Anlasmanin yürürlüge girmesiyle birlikte tüm yazismalar elektronik ortama tasinmis olacak. Bu sayede, islemlerin hizlandirilmasi, fiziki postada meydana gelen gecikmelerin önlenmesi, posta masraflarinin ortadan kaldirilmasi ve belge alisverisinin güvenli bir sekilde yapilmasi saglanacak ve sigortalilarimizin islemleri hizlanacaktir. Hizla gelisen teknoloji karsisinda sosyal güvenlik kurumlari da çagin gereklerine uygun hareket etmek ve çaga uyum saglamak durumundadir. Müsterek sigortalilarimiza daha hizli, daha kaliteli bir hizmet sunmak ve bu hizmeti en az maliyetle sunarak kaynak tasarrufu saglamak SGK ve SVB olarak ortak hedefimizdir. Hedefimiz dogrultusunda suanda burada, Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Kralligi arasinda 05 Nisan 1966 tarihinde imzalanan ve 01 Subat 1968 tarihinde yürürlüge giren sosyal güvenlik sözlesmesinin uygulanmasinda kullanilan formüler dedigimiz belgelerin SGK ile SVB arasinda elektronik ortamda gönderilmesi için Anlasma imzalamak üzere bir araya gelmis bulunmaktayiz. Anlasmayla birlikte, SGK ile SVB arasinda kullanilan formüler ve yazismalarin kâgit ortaminda fiziki posta yoluyla gönderilmesinden vazgeçilerek, güvenli elektronik posta yoluyla gönderilmesi saglanmis olunacaktir” dedi.

Anlasmanin yürürlüge girmesiyle birlikte kazanimlarin neler olacagi hakkinda da bilgi veren Kaya, “Islemlerin hizlandirilmasi, postada meydana gelebilecek gecikmelerin önlenmesi, posta masraflarinin ortadan kaldirilmasi, belge alisverisinin güvenli bir sekilde yapilmasi, kisisel verilerin korunmasi ve yapilacak olan belge alisverisinin elektronik arsivde saklanmasi hedeflenmektedir. Kurum olarak bu anlasmayi geçen yil 25 Mayis’ta Almanya ile imzalamistik. 1 Temmuz 2023 tarihinde Almanya anlasmasinin yürürlüge girmesiyle birlikte, sorunsuz bir sekilde ilerleyen bu süreçte bugüne kadar Türkiye ile Almanya arasinda 33 bin adet formüler elektronik ortamda gönderilmis ve 9 aylik dönemde yaklasik 2 milyon Türk Lirasi kaynak tasarrufu saglanmistir. Almanya ile basladigimiz bu uygulamayi Hollanda ile daha da gelistirdigimiz için büyük memnuniyet duydugumuzu ifade ederken yakin tarihte ayni uygulamayi Arnavutluk ile de hayata geçirecegimizi buradan duyurmak istiyorum” diye konustu.

SVB Baskani Simon Sibma ise, “Almanya’dan sonra bu anlasmayi imzalayan ikinci ülke olmamiz bizleri gururlandirdi. Bu anlasmayla birlikte daha hizli bilgi alisverisinde bulunacagimizdan süphemiz olmasin. Yaklasik 10 bin kisi üzerinden yapilan sigorta yazismalari için bu önemli bir anlasma. Zaman kazanmak açisindan çok büyük kolaylik olacak. Sigortalilara daha güzel ve hizli hizmet vermis olacagiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile