Almanya Federal Meclisi Başkanı Lammert Açıklaması

Almanya Federal Meclisi (Bundestag) Başkanı Norbert Lammert, yüz yıl önce Alman askerlerinin "Alman Güneybatı Afrikası"nda Herero ve Nama adlı yerli halka karşı yaptığı katliamın soykırım olarak nitelenmesi gerektiğini belirtti.

Lammert, Alman Güneybatı Afrikası'nda Almanya'nın sömürgesinin bitmesinin 100. yılı kapsamında haftalık "Die Zeit" gazetesi için yazdığı makalede, "Uluslararası hukukun bugünkü ölçüleri göz önüne alındığında Herero ayaklanmasının bastırılışı soykırımdı" ifadesini kullandı.

On binlerce Herero ve Nama sadece çatışmalarda değil, hastalıklarla ve aç ve susuz bırakılarak öldürüldüğünü, başkalarının da toplama kampında ve zorla çalıştırmaları sırasında hayatını kaybettiğini belirten Lammert, Almanların bir "ırk savaşı" yaptığını kaydetti.

Bugünkü Namibya topraklarında yer alan Alman Güneybatı Afrikası'nda 1904-1908 yıllarında Alman General Lothar von Trotha'nın emriyle katliam yapıldığı ve bunun Herero nüfusunun büyük çoğunluğunun ve Nama nüfusunun yarısının yok olmasına sebep olduğu ifade ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile