Almanya, Hollanda ve İngiltere'de Kuş Gribi Görülmesi

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Almanya'da 30 binden fazla hindi, Hollanda'da yaklaşık 150 bin civarında kümes hayvanı ve İngiltere'de de çiftlikte bulunan ördekler itlaf edildi. İtlaf edilen kümes hayvanlarının özel bir ekip ve araçlar tarafından taşınması sağlandı" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da kasım ayının başında bir hindi çiftliğinde, Hollanda ve İngiltere'de de bazı çiftliklerde kuş gribi görüldüğünü söyledi.

Bunun üzerine bu ülkelerin hemen tedbir aldığını belirten Hatipoğlu, "Almanya'da 30 binden fazla hindi, Hollanda'da yaklaşık 150 bin civarında kümes hayvanı, İngiltere'de de çiftlikte bulunan ördekler itlaf edildi. İtlaf edilen kümes hayvanlarının özel bir ekip ve araçlar tarafından taşınması sağlandı" diye konuştu.

İtlaftan çok, ölü hayvanların taşınması sırasında virüsün diğer çiftliklere bulaşmamasının önemli olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, bu nedenle taşımada yoğun önlem alındığını, bazı bölgelerde virüsün bulunduğu çiftlik ve çevresinde 3 hafta boyunca canlı hayvan, yumurta ve tavuk gübresi taşınmasının yasaklandığını ifade etti.

- Türkiye'de kuş gribi yok
Hatipoğlu, bu ülkelerde tedbir amacıyla hayvanat bahçelerinin de ziyarete kapatıldığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Kanatlı hayvanların kafeslerinde tutulması önerildi. Yapılan testler sonucu üç çiftlikte de H5N8 virüsü tespit edildi. Virüsün Asya kaynaklı olduğu ve göçmen kuşlar yoluyla Avrupa'ya taşındığı düşünülüyor. Bu arada 4 gün önce de Çin Ulusal Sağlık ve Aile Plan Komisyonu (NHFPC) Avian İnfluenza A (H7N9) virüsüyle enfekte ve laboratuvarla teyit edilmiş 3 insan olgusu olduğunu, birinde ölüm gerçekleştiğini bildirdi. Kuş gribi, genellikle hayvanlar arasında bulaşarak yayılıyor. H5N1 türü ise insanlara da bulaşabiliyor. Sağlık Bakanlığı olarak son gelişen bu durumda enfeksiyonun görüldüğü bölgeleri mercek altına aldık ve yakından takip ediyoruz. Şu anda Türkiye'de kuş gribi yoktur."
Hastalık yaptığı hayvan gruplarının başta kuşlar olmak üzere domuz ve at olduğuna işaret eden Hatipoğlu, enfekte kuşların virüsü tükürüklerinde, burun salgılarında ve dışkılarında bulundurduğuna dikkati çekti.
- Eller sık sık yıkanmalı
Virüsün insanlara, enfekte kuşlarla veya çıkartılarıyla direkt ya da indirekt temas edilmesiyle bulaştığını anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Kuş gribi virüsünün insandan insana bulaşma yeteneği az görülür ancak bütün influenza virüsleri hızla değişebilir. Kuş gribi virüsü de bu değişikliği gösterirse insanları enfekte edebilir ve kolaylıkla insanlar arasında yayılabilir. İnsanlarda bu virüse karşı bağışıklık olmadığı düşünülürse salgının görülme olasılığı her zaman vardır. Kuş gribi insanda ateş, öksürük, boğaz ve kas ağrısı gibi tipik grip benzeri semptomlar yapar. Göz enfeksiyonları, pnömoni (zatürre), akut solunum yetmezliği gibi şiddetli ve hayatı tehdit eden komplikasyonlar da gelişebilir. Önlem olarak ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, hastalık şüphesi olan hayvanlardan uzak durulması gerekmektedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile