Almanya Ifo Is Ortami Güven Endeksi Agustosta 99,4'E Geriledi

Ifo Baskani Clemens Fuest: 'Imalatta ara ürünler için arz darbogazlari ve artan Kovid19 vaka sayilarina iliskin endiseler ekonomiyi baskiliyor '.

Almanya'da geçen ay 100,7 puan olan Ifo Is Ortami Güven Endeksi, agustosta 99,4 puana düserken, Kovid-19 vakalarinin artmasi ve tedarik darbogazlari nedeniyle Alman sirketlerin daha kötümser oldugu bildirildi.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Arastirma Enstitüsü (Ifo), yaklasik 9 bin firmanin katilimiyla gerçeklestirdigi agustos ayi Almanya Is Anketi sonuçlarini yayimladi.

Buna göre, temmuzda 100,7 puan olan Almanya'da sanayi ve ticarete iliskin Is Ortami Güven Endeksi, Kovid-19 vakalarindaki artisi ve tedarik zincirindeki darbogazlarin etkisiyle bu ay 99,4 puana geriledi. Böylece endeks, 2 aydir art arda düsüs kaydetti. Piyasa beklentisi endeksin 100,4 puana inmesi yönündeydi.

Söz konusu dönemde Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi 101'den 97,5 puana gerilerken, Mevcut Durum Endeksi de 100,4'ten 101,4 puana yükseldi.

Ifo'nun anketine göre, görünüm, hizmet ve imalat sektörlerinde kötü olurken, insaat sektöründe ise sirketlerin mevcut durum degerlendirmelerinde ve gelecege yönelik beklentilerinde daha fazla iyilesme görüldü.

- Ifo endeksi Alman ekonomisinin ivme kaybettigine isaret ediyor

Ifo Baskani Clemens Fuest, konuya iliskin, “Alman ekonomisindeki duyarlilik yeniden bulutlandi. Is Ortami Güven Endeksi, agustosta 100,7 puandan 99,4 puana indi. Düsüs, her seyden önce sirketlerin azalan iyimser beklentilerinin sonucuydu. Özellikle konaklama ve turizm sektörlerinde endiseler artiyor. Imalatta ara ürünler için arz darbogazlari ve artan Kovid-19 vaka sayilarina iliskin endiseler ekonomiyi baskiliyor.” degerlendirmesinde bulundu.

ING Almanya Basekonomisti Carsten Brzeski ise konuya iliskin degerlendirmesinde, ZEW Ekonomik Güven Endeksi ve Satinalma Yöneticileri Endekslerinden (PMI) sonra Ifo Is Ortami Güven Endeksinde de yilin ikinci yarisinda Alman ekonomisinde ivme kaybina isaret ettigini belirterek, ivme kaybinin ekonominin Kovid-19 krizi öncesi seviyelere dönüsünü geciktirebilecegini belirtti.

Brzeski, “Alman ekonomisindeki mevcut ivme kaybinin birkaç olasi açiklamasi var. Bati Almanya’daki sel felaketi, Delta varyantina yönelik endise, siyasi belirsizlik, politika belirsizligi veya tedarik zincirindeki uyusmazliklari düsünün.” dedi.

Almanya'da ekonomi, salginin neden oldugu saglik ve ekonomik kriz sonucu 2020'de yüzde 4,9 küçülerek 10 yildir süren büyümesini sekteye ugratmisti.

Ekonomi, salginin yayilmasini önlemek amaciyla uygulanan kati ve uzun kisitlamalarin özel tüketimi yavaslatmasi sonucu bu yilin ilk çeyreginde bir önceki çeyrege göre yüzde 2 küçüldükten sonra, ikinci çeyrekte söz konusu kisitlamalarin gevsetilmesinin etkisiyle yüzde 1,6 genislemisti.

Almanya Merkez Bankasi (Bundesbank) 11 Haziran'da, büyüme tahminini bu yil için yüzde 3'ten yüzde 3,7'ye, 2022 için de yüzde 4,5'ten 5,2'ye yükseltmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile