'Almanya'nın Avrupa Merkez Bankası'nda Veto Hakkı Olmalı'

Almanya'da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) bütçe uzmanı vekillerinden Klaus-Peter Willsch, Almanya'nın Avrupa Merkez Bankası'nda (ECB) veto hakkı olmasını talep etti.

Federal hükümetin Euro bölgesinde izlediği siyasete getirdiği sert eleştirilerle tanınan Willsch konu hakkında Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu oyundaki en büyük alacaklı taraf olarak veto hakkımızın olması gerekiyor.” dedi.

ECB'nin Euro bölgesindeki ülkelerden sınırsız devlet tahvili alınmasına ilişkin kararına da karşı çıkan CDU'lu siyasetçi, “Kararın Avrupa Adalet Divanı'na taşınması gerekiyor. ECB'nin yetkisini aşıp aşmadığının hukuken incelenmesi gerekiyor." diye konuştu.

Bu arada Almanya'nın “ters gidebilecek her şeyden sorumlu olamayacağını” dile getiren Willsch, “Bize bunu yapmalarına izin veremeyiz.” ifadelerini kullandı. Son açıklamasıyla koalisyon hükümetinin Euro politikalarına yönelttiği eleştirilere bir yenisini daha ekleyen CDU'lu Willsch, daha önce de Federal Meclis'te Avrupa Mali İstikrar Mekanizması'na (ESM) karşı oy kullanan iktidar partisi vekilleri arasında yer almıştı. Yaptığı açıklamaların devamında Başbakan Angela Merkel'den (CDU) Euro krizinde izlediği siyaseti değiştirmesini isteyen Klaus-Peter Willsch, ECB'nin bağımsız yapısına atıfta bulunarak sınırsız tahvil alımına ilişkin kararını kabullenmenin 'ehven-i şer' olduğunu ileri sürdü. Willsch, ECB'nin 'ancak yetkileri dâhilinde hareket ederek' bağımsız olabileceğini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile