Haberle, Almanya'nın birleşmesinin yıl dönümü dolayısıyla verdiği "Almanya'nın Birliği Günü" resepsiyonunda yaptığı konuşmada, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının üzerinden çeyrek asra yakın zaman geçtiğini belirterek, "Berlin Duvarı Almanya'yı ikiye bölen bir duvardı. Yıkılması daha güçlü bir Avrupa Birliği olarak tarif ediliyor. İki Almanya'nın birleşmesi, en mutlu edici zamandı" dedi.
Türkiye ile Almanya arasında ekonomik, siyasi ve kültürel işbirliklerinin yoğun olarak yaşandığını anlatan Haberle, eskiye dayanan ilişkilerin daha da ileriye gideceğine inandığını vurguladı.
Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında 2013 yılı başında yapılan görüşmelerde Türkiye ile Almanya arasında "Türk-Alman Bilim Yılı"nın düzenlenmesi kararı alındığını hatırlatan Haberle, iki ülkenin bilim, sanayi ve teknolojide işbirliğinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Türkiye'den uzun süreli en büyük göçün geçmişte Almanya'ya yapıldığını ifade eden Haberle, karşılıklı göçün sürdüğünü vurguladı. Haberle, "Karşılıklı göçler bugün de devam ediyor. Türkiye ile Almanya arasında ögrenci değişimleri iki ülke arasında kültürel yakınlaşmaya da büyük katkı sağlıyor. Öğrenci değişimleri hem Almanya hem de Türkiye üniversitelerinin olmazsa olmazıdır" diye konuştu.
Haberle, Türkiye'de önemli yatırımları bulunan Alman firmalarının İzmir ve Ege bölgesine ilgilerinin devam ettiğini dile getirdi.
Almanya'nın Birliği Günü
Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Margit Haberle, iki Almanya'nın birleşmesinin, en mutlu edici zaman olduğunu söyledi.