Almanya'nın Dış Ticareti Beklentinin Altında

Ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat ekimde önceki aya kıyasla yüzde 0,5, ithalat da yüzde 1,3 arttı Arındırılmış rakamlarla dış ticaret fazlası 20,5 milyar avro ile beklentinin altında gerçekleşti.

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,5 ve ithalatı yüzde 1,3 artarken, dış ticaret fazlası 20,5 milyar avro ile beklentinin altında gerçekleşti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede ekim ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat 100,6 milyar avro, ithalat da 80,1 milyar avro oldu.

Ülkenin ekim ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı eylül ayına oranla yüzde 0,5 ve ithalatı da yüzde 1,3 yükseldi. Piyasalarda ülkenin ihracatının aylık yüzde 0,9 ve ithalatının da yüzde 1,1 artması bekleniyordu.

Ekimde mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası da 22 milyar avroluk piyasa beklentisinin altında, 20,5 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

- Arındırılmamış ihracat yüzde 4,1 azaldı

Arındırılmamış rakamlara göre ise ekimde 101,5 milyar avroluk ihracat, 82,2 milyar avroluk da ithalat yapıldı. Ülkenin arındırılmamış rakamlarla ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,1 ve ithalatı da yüzde 2,2 azalış kaydetti. Almanya'nın arındırılmamış rakamlarla dış ticaret fazlası ise 19,3 milyar avro olarak belirlendi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, ekimde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine arındırılmamış rakamlarla 59,7 milyar avro değerinde ihracat, bu ülkelerden 54,2 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdi. Geçen yılın ekim ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 4,5 ve bu ülkelerden ithalat da yüzde 1,9 azaldı.

Ekimde, 19 üyeli Avro Bölgesi'ne 37,4 milyar avroluk ihracat, bu ülkelerden 36,4 milyar avroluk ithalat yapıldı. Bu dönemde, Avro Bölgesi'ne ihracat yüzde 4,1, bölgeden ithalat ise yüzde 2,6 azaldı. Avro Bölgesi'ne dahil olmayan AB ülkelerine ihracat yüzde 5,4’lük azalışa 22,3 milyar avro, ithalat da yüzde 0,5’lik azalışla 17,8 milyar avroya indi.

Almanya'nın ekim ayında AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ihracatı 41,8 milyar avro ve bu ülkelerden ithalatı 28 milyar avro olarak belirlendi. Almanya'nın söz konusu ülkelere ihracatı geçen yılın ekim ayına kıyasla yüzde 3,4 ve bu ülkelerden ithalatı da yüzde 2,7 geriledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile