Almanya Trabzon Limanı'ndaki Lojistik Aktarma Noktasının Kapılarını Basına Açtı

Almanya Trabzon Limanı'ndaki Lojistik Aktarma Noktasının Kapılarını Basına Açtı

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Afganistan’da görev yapan ve çekilmeleri geçtiğimiz ay başlayan Alman askerlerinin Trabzon'daki Lojistik Aktarma Noktası bugün kapılarını basın mensuplarına açtı.

Ukrayna’dan kiralanan Antonov An-124-100 tipi özel kargo uçağı ile Afganistan'dan Trabzon Havalimanı’na getirilen askeri araçlar ve malzemeler havaalanından TIR’larla Trabzon Limanı’na taşınılarak buradan gemilerle Almanya'ya sevki gerçekleşiyor.
Konuyla ilgili olarak bilgi veren Lojistik Aktarma Noktası Üs Komutanı Yarbay Ulrich Krauss, yaklaşık 4 aydır Trabzon’da görev yaptıklarını hatırlattı. Krauss, Trabzon'daki görevlerinin Afganistan’daki malzemeleri tekrar Almanya’ya sevk etmek olduğunu belirterek "Afganistan'dan sevk edeceğimiz bin 200 tane aracımız var. Yaklaşık 4 bin 800 konteyner sevk edilecek. Afganistan’daki malzemelerin yüzde 85’i tekrar Almanya’ya sevk edilecek" dedi.

SİLAH VE MÜHİMMAT SEVK EDİLMİYOR
Trabzon üzerinden silah, mühimmat ve buna benzer hassasiyet gösteren malzemelerin sevk edilmediğini, bunların Afganistan’dan direkt havayoluyla Almanya’ya sevk edildiğini kaydeden Krauss "Şu an kesinlikle silah yada mühimmat malzemeleri araçlarımızda mevcut değil. Almanya ve Türkiye arasında imza altına alınan sözleşmeye uygun olarak görev yapıyoruz. Geçtiğimiz Ocak ayı itibariyle buradaki altyapının oluşturulmasına yönelik ilk çalışmalar başlamıştır. 16 Nisan’da da yapılan çalışmalarda şu an burada gördüğünüz tüm altyapı hazır hale getirilmiştir. Görmüş olduğunuz altyapı hangarlar ve binalar çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmiş, bitirilmiştir. 3 ay gibi kısa bir sürede limanın organizasyonuyla bu altyapı gerçekleştirilmiştir. Buradan kendilerine teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

25 Nisan tarihinde ilk Antonov AN 124 model uçağının Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığını belirten Krauss, “Bu sabah itibariyle saat 6’da, 19. Sevkiyat (uçak) Trabzon Havalimanı’na inmiştir. Ve bu da şu anlama geliyor, biz sevkiyata başladığımız günden itibaren toplam bin 600 ton malzemeyi Trabzon Havalimanı’ndan alıp Limana getirerek malzemeleri burada işlemeye başladık. Toplam 104 araç sevk edilmiştir ve 50 tane de çeşitli konteynerlerin sevkiyatı gerçekleşmiştir. Dün de bizim için önemli bir gündü. Çünkü 16 tane konteyneri biz Almanya’ya sevk etmek üzere gemiye yükledik ve 100 bin tonluk bir malzeme şu an Almanya’ya sevk edilmek üzere Trabzon Deniz Limanı’ndan gemiye yüklenmiştir" şeklinde konuştu.

SEVKİYATIN DURUMU
Haftada 2-5 kargo uçağının Trabzon'a indiğini kaydeden Krauss "2014 yılı itibariyle bu sayının haftada 15’e çıkacağını tahmin ediyoruz. Malzemeler uçaktan indirilmektedir ve Türk firmaları tarafından Trabzon Havalimanı’ndan Trabzon Deniz Limanı'na sevki gerçekleşmektedir. Buradaki teknikerler araçlarla ilgili kontrol işlemini gerçekleştirdikten sonra sonuçları bilgisayar sistemine aktarır ve bu sistem yardımıyla ilgili malzeme Almanya’nın hangi noktasına gidecek gidecekse, bu araçla ne gibi bir işlem yapılacak bu bilgisayar sisteminin yardımıyla bundan sonra atılması gereken adımlarla ilgili bir ön çalışma yapma şansını elde ediyoruz. Araçların kontrol işleminden sonra araçlar beklemeye alınır, yaklaşık 250 araca ulaştığımızda Almanya’dan gönderilen gemi bu malzemeleri yani araçları almak üzere gelir ve buradaki ilgili faaliyet devam etmiş olur" ifadelerini kullandı.

KAFADAKİ SORULARI SİLMEK İSTİYORUZ
Sevkiyatın Trabzon’dan yapılması konusuna da değinen Krauss, “Havayolu sevkiyatı dünyanın en pahalı sevkiyatıdır. O nedenle biz Afganistan’dan gelecek olan malzemeleri kısa bir uçuş süreci olmasında birleştik ve gemi ile yapılan sevkiyatın da uzun vadeli olmasını istedik. Bu malzemelerin Trabzon üzerinden Almanya’ya sevk edilmesinin nedeni; güvenilir bir ortam ve aynı zamanda Türkiye'nin NATO'da güvenilir bir ülke olması konusunda hemfikir olmamız. En ekonomik şekilde bir süreç için Trabzon bizim için uygundu. Tüm bu şartlar yerine geldi ve biz malzemelerin en güvenli ve en ekonomik bir şekilde Afganistan’dan Almanya’ya sevk edilmesi konusunda Trabzon’dan ekonomik açıdan bize bir artı getirmesi hususunda karar kıldık” dedi

Bir gazetecinin "bu toplantıyı niye yapıyorsunuz?" sorusuna ise Krauss, “Sonuçta Alman askerleri 2.5 yıl Trabzon’da kalacaklar. Acaba Alman askerleri burada ne yapıyor sorusu akla gelecektir. O nedenle buradaki amaç nedir? bunun açıklanması için öyle bir çalışma gerçekleştirildi.

Bu aynı zamanda Trabzon misafirperverliğine karşı bir şeffaflık bir teşekkürün karşılığıdır, aynı zamanda” şeklinde cevap verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile