Almanya ve Fransa'dan Yunanistan'a: 'Silah al para verelim!'

Almanya ve Fransa'dan Yunanistan'a: 'Silah al para verelim!'

Büyük bir ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın yardım arayışına AB ortakları Fransa ve Almanya'dan ilginç koşul çıktı: "Bizden silah alacağına söz ver ki biz de ekonomik destek sunalım!"

Ekonomik krizden çıkmak için Avrupa’da dolaşan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Almanya ve Fransa’da ilginç koşullu destekle karşı karşıya kaldı. Resmi pazarlıklarda Yunanistan devletinden alacakları olan dev finans kuruluşlarının, bu alacaklarının bir kısmının Avrupalı ortaklar tarafından satın alınması tartışılıyor. Ancak bu gayri resmi olarak ağır şartlara bağlanıyor. Şartların temelinde ise silah alımı bulunuyor.

Fransa ile Almanya ekonomik destek karşılığında Yunanistan’dan Alman ve Fransız firmalarından milyarlarca Euroluk silah almasını istiyorlar.

Almanya Yunanistan’dan denizaltı satın almasını isterken, Fransa ise 2.5 milyar Euroluk 6 firkateyn, 400 milyon Euroluk 15 arama-kurtarma helikopteri ve 4 milyar Euroluk 40 rafale savaş uçağı almasını istiyor. Toplamda ise iki ülke 7.5 milyar Euro silah alım sözü istiyor.

Hükümetin ilan ettiği kısıtlamalar nedeniyle hergün greve giderek sokaklarda dev gösteri yapan Yunanlılar, Almanya ve Fransa’nın silah alım dayatmasına tepki gösteriyor. Yunan basını, ağır kısıtlama dayatmalarında bulunan AB’nin iki büyük ekonomisinin silah alımlarını dayatmasının kabul edilmez olduğu görüşünde.

Bu arada, AB Komisyonu'nun ekonomik işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, AB’nin Yunanistan’a yardımla ilgili bu hafta karar vermesi gerektiğini söyledi.

Rehn, “AB bu hafta büyük borç içindeki Yunanistan'a yardım konusunda karar vermeli" diyerek aksi taktirde Euro’da “ciddi bir karışıklığa” sebep olma riskinin ortaya çıkacağını belirtti.

Teknik hazırlığın zaten olduğunu, şimdi siyasi karara ihtiyaçlarının olduğunu belirten Rehn, bu konuda yol ayrımında olduklarını kaydetti. Yunanistan'a yardım konusunda masada halen bir dizi alternatif bulunduğunu ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu ülkeye yardım etmesinde sorun görmediğini ifade eden Rehn, "AB, IMF'ye yakın. Biz ortağız" diye konuştu.

Yunanistan'ın 20 Nisan ve 23 Mayıs arasında borcunun 16 milyar Euroluk kısmını yeniden finanse etmesi gerekiyor. Bütçe açığı yüzde 14’lerde seyir eden Yunanistan’ın borç açığı Euro’ya olan güveni sarstığı için AB Yunanistan’dan borçlarını hızla kapatması için bir dizi kısıtlamalarda bulunmasını istiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile