Almatı Zirveye Hazır

Türkçe konuşan ülkeler zirvesine ev sahipliği yapacak olan Kazakistan’ın eski başkenti Almatı zirveye hazır.

Sovyetler Birliği’nin dağılması ile Türk Cumhuriyetleri arasında 1991 yılında başlayan siyasi ve ekonomik ilişkileri en üst düzeyde geliştirmeyi amaçlayan zirvenin ilk toplantısı 1992 yılında Ankara’da yapılmıştı.


1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kazakistan, dünyanın 9. Büyük yüzölçümüne sahip bir ülke. Gerek siyasi gerekse de ekonomik olarak bölgenin en önemli ülkelerinden biri olan Kazakistan’ın Almatı kentinde yapılacak zirveye ev sahibi Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılacak. 20-21 Ekim tarihleri arasında yapılacak zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke liderlerini bir araya getiriyor.


Petrol, doğal gaz, altın, demir ve uranyum ülkenin en değerli madenleri olurken tarım alanında da dünyanın en çok buğday üreten ülkesi. Zirve öncesi Almatı sokakları Türk Devletleri bayrakları ile donatılırken zirvenin son derece tarihi bir adım olduğu belirtiliyor. 1992 yılından beri belirli aralıklarla gerçekleştirilen zirvede Türk Dünyası`nın sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009 Nahçıvan Anlaşması`yla daimi sekreteryası kurulan zirveye Türk Konseyi adı verilmişti.

Türk Konseyi`nin kurumsal merkezi İstanbul, akademik merkezi Kazakistan, Parlamenterler Asamblesi TÜRKPA merkezi ise Bakü. Türk dünyasının kültür teşkilatı TÜRKSOY da doğrudan bu konseye bağlı bulunuyor.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile