Almus'un Mutfak Mirasi Açiklamasi Gelenekten Gelecege Tadina Doyulmaz Yöresel Lezzetler

Almus'un Mutfak Mirasi Açiklamasi Gelenekten Gelecege Tadina Doyulmaz Yöresel Lezzetler

Tokat’in Almus ilçesine bagli Gümelönü köyüne ait geleneksel lezzetler dijital ortamda kayit altina alindi.

Almus Kadin Girisim ve Isletme Kooperatifi’nin el emegiyle hazirlanan, Gümelönü köyünün bereketli topraklarindan sofralara gelen yöresel lezzetler dijital ortamda kayit altina alindi. Geleneksel tariflerin korundugu, damak çatlatan tatlarin ustalikla hazirlandigi bu özel lezzetler, Tokat’in kadim mutfak kültürünü gelecege tasimak için çalismalar baslatildi. Dogal malzemeler, sevgi dolu ellerle bulusarak ortaya unutulmaz tatlar çikti. Almus Kaymakami Emre Çömen’in direktifleri ile dijital ortama kaydedilen görüntülerin yönetmenligini ise Alperen Demirbas üstlendi.

"Her türlü yöresel ürünü üretiyoruz"

2020 yilinda 7 kadinla kooperatifin kuruldugunu söyleyen Banu Çoban, "Kadinin gücü Tokat’in gücü kapsaminda Tokat Valiligimizin bütün ilçelerimizde açmis oldugu ilçemize bagli Almus Kadin Girisim, Üretim ve Isletme Kooperatifi baskani olarak ben seçildim. Temsilen köyümüzde kooperatifimizi yürütmekteyiz. Yöresel ürünlerimizi yapiyoruz. Her türlü ürünü üretmekte bir sikintimiz yok. Reçelimizden tutun tatlimiza, baklavamiza ne bileyim dolmamiza her türlü ürün elimizde yapabildigimiz sekilde üretmeye çalisiyoruz. Kooperatifimiz 7 kadinla 2020 yilinda kuruldu. Bugünkü sofradaki yemeklerimiz kendi köyümüze ait olan yemeklerimiz de var. Kendi kültürümüze ait. Çerkez yemeklerimiz diyelim. Sari burma tatlimiz. Hiçinimiz, kabinimiz, baklavali dolmamiz kendi köyümüze ait olan zeytinyagli eksili dolmamiz bulunmakta dedi.

"Kadin olarak üretmek bizim için farkli bir duygu"

Evde yaptiklari yöresel yemekleri günümüzde üreterek kooperatif ile sehir disina gönderdikleri için mutlu olduklarini söyleyen Gül Cihangir ise "Kooperatifimizde hamur isleri yapiyoruz. Konserve tarzi reçellerimiz var. Reçellerimiz var. Her türlü hamur islerini falan yapiyoruz. Kooperatifte çalismak benim için ve arkadaslarim için ayri bir gurur tabii ki. Kadin olaraktan üretmek bizim için farkli bir sey. Önceden evlerimizde yapiyorduk ama simdi bir kooperatif bünyesinde çalismak bizim için daha iyi oluyor tabii ki. Bugünkü seyimiz baklali dolma, keskek, tatlimizi ve diger ürünleri kendi el emegimizle yaptik. Her arkadasimiz evinde el becerisine dayanarak ne varsa verdigimiz görev, herkes onu yapti, aldi geldi. Burada Mensure ablamizin evinde, bahçesinde ikramda bulunduk" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile