Aloe Verayı Serada Yetiştirdiler

Aloe Verayı Serada Yetiştirdiler

Tunceli Üniversitesi, sadece sıcak iklimlerde yetişen ve halk arasında 'sarısabır' olarak bilinen aloe vera bitkisini serada yetiştirdi.


Türkiye’de sadece Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişen tıp, kozmetik ile ilaç sanayinde kullanılan aloe vera bitkisi Tunceli Üniversitesi Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu tarafından ilçedeki termal otele ait serada yetiştirildi. Tunceli Üniversitesi tarafından yürütülen projenin ön çalışması kapsamında alınan fideler, Pertek Termal Otel’e ait seraya dikildi. Bir yıl süren çalışma sonunda dikilen fideler 50 ile 60 santimetreye ulaşırken, Tunceli Üniversitesi aloe vera bitkisinin seralarda yaygın şekilde üretilmesi amacıyla Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na konuyla ilgili proje sunmaya hazırlanıyor.

Bitkinin serada yetişmesini sağlayan ve bitkinin bakımını da kendisi yapan Tunceli Üniversitesi Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu, aloe vera bitkisinin Güney Afrika kökenli olduğunu belirterek, "Bitkimiz aloe vera halk arasında 'sarısabır' olarak biliniyor. Bunu Pertek ilçemizde Rektörümüz Durmuş Boztuğ'un direktifleri doğrultusunda yetiştirdik. Pertek’in iklim şartlarından dolayı serada yetiştirmek zorunda kaldık. Pertek Termal’e ait serayı üniversite adına kullanıyoruz" dedi.

Bitkinin çok yıllık bir bitki olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Çakılcıoğlu, "Yapraklarının içerisinde bulunan jel, tıp ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Peygamber Efendimiz (sav) sarısabır suyunu göz ağrılarına karşı tavsiye etmiştir. Milattan önce bin 500 yılında eski Mısırlılar özellikle yara, yanık ve enfeksiyon tedavisinde kullanıyorlardı. Bitki, insan vücudu için gerekli olan 22 aminoasidin 20 tanesini bünyesinde barındırıyor. Özellikle tıbbi amaçlı kullanılıyor her derde deva bir bitki olarak adlandırabiliyoruz. Pertek’te iklim şartları kötü olduğu için sera içeresinde yetiştiriyoruz. Yurt dışından bitkiye talep çok fazla. Büyük çapta üretim olursa Tunceli için bir nimet olabilir. Bir yıldır bunun için uğraşıyoruz. Pertek Termal Otel’in serasında yetiştirdiğimiz bitki, 40 50 cm’ye kadar büyüdü. Demek ki sera ortamında da yetişebiliyor. Süs bitkisi olarak da kullanılıyor" diye konuştu.

Proje çalışmasına ilişkin bilgi veren Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ise, "Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu’nda botanik, bitki konusunda deneyimli öğretim üyelerimizin yaptığı çalışmalar sonucunda kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılan ve halk arasında sarısabır olarak bilinen aloe vera kaktüs bitkisinden 10 tane yetiştirildi" şeklinde konuştu

DAP İdaresi Başkanlığı'nın çalışmaya ilişkin kendilerinden proje istediğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, "DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, pilot yetiştirme serası olarak 300-400 metrekarelik alanda sera yaparak proje sunun destekleyelim dedi.

Bunun pilot çapta yetiştirildiğini gördükten sonra da birkaç dönümlük seralarda jeotermal enerjinin de suyunu da kullanarak yetiştirmeyi planlıyoruz. Değerli endüstriyel bir bitki. Avrupa’da, Amerika’da; gelişmiş batılı ülkelerde ürününüzü çok rahat pazarlayabilirsiniz. Tunceli’de Pertek iskelesi ile Çemişgezek iskelesi arasındaki arazide bunun yapılabileceğini düşünüyorum. İnşallah bunu sağlarız yöremize bir girdi sağlamış oluruz" ifadelerini kullandı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile