Çalıştay, Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Toplantı Salonu'nda protokol konuşmaları ile başladı.
Çalıştaya Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Dimez, Defterdar Şefik Tongal, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, siyasi parti başkan ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ile Tarım İl Müdürlüğü çalışanları katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Sırrı Yılmaz, “Bilindiği gibi tarım sektörü içerisinde enerji masrafları içerisinde en önemli paya sahip temel girdilerden biri enerjidir. Özellikle de tarımsal sulamada önemli bir girdiyi teşkil etmektedir. Bununla Hem ulusal hem de uluslararası piyasada rekabet edilebilir kalite ve miktarda ürün elde etmenin en temel yollarından biri de ucuz enerji sağlamaktır. Bunun için Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak hazırladığımız ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Yerel Koşullarda Alternatif Enerji Kaynaklarının Tespiti ve Tarımsal Üretimde Kullanım Olanaklarının Artırılması projemiz ile ilimizde sulanan ve sulanabilecek tarım alanların ve işletmelerinin enerji giderlerini en aza indirebilmektir. Güneş enerjisi bölgemizde yıl boyunca günlük ortalama 6 saat temiz güneşlenme ile tarımsal sulamada ilimiz ve bölgemiz diğer yerlere göre çok avantajlı bir konumdadır. Bu projenin faaliyet alanlarından biride yenilenebilir enerji konusunda farkındalık oluşturmaktır. Bugün açılışını yaptığımız ve 2 gün sürecek olan ‘Alternatif Enerji Kaynakları Çalıştayı’nda biogaz, güneş enerjisi, jeotermal kaynaklı ısıtma ve tarımsal sulama olmak üzere 4 ana başlıkta verilecek” dedi.
Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan ise konuşmasında, Adıyaman’ın tarım, ticaret ve turizm şehri olduğunu belirterek, "Güneşin doğuşunun ve batışının en güzel seyredildiği ve huzur kenti olarak tanımladığımız Adıyaman’da güneşin bu güzelliğinden ne kadar istifade edebiliyoruz. Bunun çalışmasının yapılması çok önemli" diye konuştu
Adıyaman’daki çiftçilerin yakındığı en önemli sorunlardan bir tanesinin tarımsal sulamada kullanan enerjinin yüksek maliyetli olması ve bunun da tarımsal verimde düşüşe neden olduğunu belirten Vali Ramazan Sodan ise, “İlimizde İpek Yolu Kalkınma Ajansı, üniversitelerimiz ve diğer ilgili kuruluşlarımızın desteği ile böyle bir Alternatif Enerji Çalıştayı'nın düzenlenmesi sevindiricidir. Enerji bütün dünyada en pahalı bir nesnedir. Ülkemiz enerji yönünden dışa bağımlı bir ülkedir. Ülke olarak enerjiye çok büyük paralar ödüyoruz. Alternatif enerji kaynaklarına ülkemizin çok ihtiyacı vardır. Bütün dünya alternatif enerji kaynaklarına büyük ağırlık vermektedir. Bugün düzenlenen ve 2 gün sürecek olan bu çalıştay ile ilimizdeki alternatif enerji kaynakları masaya yatırılacak ve enerjinin kullanımı ile ilgili çiftçilerimiz iki günlük bir eğitimden geçmiş olacaktır. Böyle bir çalıştayı düzenleyen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Alternatif Enerji Kaynakları Çalıştayı Başladı
Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İpek Yolu Kalkınma Ajansı ve 2011 yılı Üniversite Sanayi-Toplum İşbirliği Mali Destek Programı kapsamında 2 gün sürecek olan “Alternatif Enerji Kaynakları Çalıştayı”nın startı verildi.