Okuldan 7 öğretmen ve 10 öğrenci ile gerçekleşen buluşmada Altıeylüllü Türk grup İsveç'te çeşitli etkinliklere katıldılar. Balıkesir'den aileleri tarafından uğurlanan çocuklar İstanbul'dan İsveç'e uçakla gitti. İlk defa uçağa binen çocukların yaşadığı korkuyu öğretmenleri yatıştırmaya çalıştı. İsveç'in Göteburg şehrine giden ekipteki öğrenciler burada tanışacakları arkadaşlarının ve kalacakları aileleri ile buluşacak olmanını heyecanını yaşadı. Ev sahibi okulun gönderdiği otobüs ile hava alanından ayrılan Altıeylül İlköğretim Okulu kafilesi 1 saatlik yolculuğun ardından Tjörn adasına ulaştı. Ev sahibi okul Fridas Hage'de kalabalık bir grup tarafından karşılanan Türk ekibi, ev sahibi okuldaki öğretmen, veli ve öğrenciler tarafından sevinçle karşılandılar. Öğretmenlerin otelde, öğrencilerin ise ailelerin evinde kaldığı proje gezisinde Tjörn adasındaki etkinliğin ikinci günü okulda çalışmalar yapıldı. Kısa bir tanışmanın ardından İsveç gelenek ve göreneklerinin anlatıldığı, "12 Aylık İsveç Yılı" isimli gösteri sunuldu. Bu gösteri ile Türk ekibi İsveçlilerin yaşantısı hakkında bilgi sahibi oldu. Gösterinin ardından yapılan okul turunda akşama kadar okuldaki değişik sınıflar ve eğitim şartları gözlemlendi. Altıeylül İlköğretim Okulu öğretmenleri Türkiye'den götürdükleri çeşitli hediyeleri aynı akşam yapılan Bahar Şenliği programında İsveçli proje ortaklarına verdiler. Öğrenciler konser verdi, oyunlar oynadı.
Altıeylül İlköğretim Okulunun projesinin İsveç ayağındaki konusunu, 2Geleneksel Yemekler" oluşturdu. Geleneksel yemeklerle ilgili daha önce Balıkesir'deki okulda ayrıntılı bir çalışma hazırlayıp İsveç'e gönderen öğretmenler bu çalışmada bir ana yemek, bir salata ve bir tatlı tanıtımı yaptı. Ayrıntılı tarifi ve fotoğrafları İnternet ortamında proje ortağına ulaştırıldı. İsveç’teki tüm ortakların da aynı şekilde hazırlayıp yolladıkları tarifleri bir kitap haline getirmiş olan İsveçli okul da Türk misafirlere bu kitapları verirken Altıeylülün öğretmenleri de Türkiye’de hazırladıkları yemeği İsveç'te proje ortaklarıyla paylaştılar. Geleneksel yemek olarak götürülen sarmayı gören İsveçli öğretmenler Türkiye'deki toplantıda tattıkları ve çok beğendikleri sarmayı tekrar tatma şansını buldukları için Balıkesir'den gelen ortaklarına teşekkür edip, memnuniyetlerini ifade ettiler. Bu arada ailelerle iyice kaynaşan öğrenciler proje çalışmalarında Türkiye'yi başarılı bir şekilde temsil ettiler. İsveçli aileler evlerinde konuk ettikleri Altıeylül İlköğretim Okulu öğrencilerini çok sevdiklerini her fırsatta dile getirdiler. Etkinlik kapsamında adada tekne gezisi, müze gezisi, 8 bin yıllık arkeolojik bir bölgenin ziyareti gibi gezi programı düzenlendi.
Türkiye'den giden grup akşam yemeğine katılan Şehir Meclisi Başkanına Türkiye'den götürdükleri el yapımı çini tabağı ve çeşitli Türkiye broşürlerini sundu. Şehir Meclisi Başkanı Türkiye'yi ve Türkçeyi çok merak ettiğini, mutlaka Türkiye'ye geleceğini, Balıkesir'i ziyaret etmek istediğini söyledi.
İSVEÇ'TE GÜNEŞ 23.00'DE BATIP, 03.00'DE DOĞUYOR
İsveç'ten çok güzel hatıralar ve olumlu izlenimlerle dönen Balıkesir Altıeylül İlköğretim Okulu heyetindeki öğretmenler, İsveç'te yaşadıkları en ilginç olayın gecelerin kısalığı olduğunu söyledi.
Güneşin saat 23.00'de battığı, saat 03.00'de ise doğduğuna tanık olan Türk öğretmenler, "Biz ne zaman uyusak ve uyansak hep gündüzdü. Ülkenin temizliği, ormanlar, deniz, insanların güler yüzlü ve misafirperver oluşu, Türkiye'nin çok iyi tanınması ve öğrencilerimizin 12 yaşında olmalarına rağmen zor bir görevin üstesinden başarıyla gelmeleri biz öğretmenler için Unutulmaz güzellikler oldu" diye konuştu.
İsveç'teki projenin başarıyla tamamlandığı bildirildi.
Altı Eylül İlköretimden Comenıus Projesi
Balıkesir Altıeylül İlköğretim Okulu'nun, "Colour My World with music, dance and traditions" (Müzik, Dans, ve Geleneklerle Hayatımı Renklendir) isimli projesinin üçüncü toplantısı İsveç'in Tjörn adasında yapıldı.