Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu’nun daveti üzerine CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Demokrat Parti Genel Baskani Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Baskani Temel Karamollaoglu, DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan’in Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldigi toplanti sona erdi. Toplanti sonrasi yapilan yazili açiklamada, Isbirligimizin ve ‘Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’e geçis hedefimizin hayata geçirilmesi amaciyla olusturulmasina karar verdigimiz dört komisyonun çalismalari gözden geçirilmis, bu çalismalarin kararlilikla sürdürülmesi konusunda mutabik kalinmistir. Bugün açikladigimiz ‘Temel Ilkeler ve Hedefler’ metniyle, geçis süreci ve ülke yönetimi konusunda bundan sonraki ortak çalismalarimiza referans kaynagi olacak bir tutum belgesi ortaya koymus bulunuyoruz. Bu referans metin ayni zamanda milletimize ve partilerimizin tabanlarina ortak bir taahhüt niteligi tasimaktadir” ifadelerine yer verildi.
‘Seçim Güvenligi Komisyonu’ seçim öncesi, seçim dönemi, seçim günü ve seçim sonrasi olmak üzere dört asamada yapilacak ortak çalismalari ele alindigi ve atilacak adimlari planlama asamasina geçildigi belirtilen açiklamada, “Bu çerçevede, su temel hususu kamuoyumuza duyurmak isteriz: Alti siyasi parti olarak yol haritamizda belirledigimiz sekilde, seçim sonuçlari YSK tarafindan ilan edilip kesinlesene kadar ortak çalismaya ve isbirligine devam edecegiz. Vatandaslarimiz müsterih olsunlar, bir tek oylarinin dahi zayi olmamasi için gece gündüz çalisacak, seçimlerin adil, serbest, seffaf ve güvenlik içinde gerçeklesmesi için her türlü tedbiri alacagiz. Komisyonumuzun bu konuda yaptigi çalismalarin geldigi asama, 6 Haziran 2022 Pazartesi günü kamuoyumuzla paylasilacaktir” denildi.
‘Kurumsal Reformlar Komisyonu’ Kamu Maliyesindeki gerçek durumun ve gelecege yönelik yükümlülüklerin tesbitinin yani sira Stratejik Planlama Teskilati’nin kurulmasi gerektigi ifade edilen açiklamada su ifadelere yer verildi:
“TCMB’nin kurumsal yapisinin güçlendirilmesi ve bagimsizliginin teminat altina alinmasi ve Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yeniden yapilandirilarak islevsel hale getirilmesine yönelik ilkesel ve yapisal reformlarin çerçevesini olusturmus bulunmaktadir. Komisyonumuz bu kurumlardaki tahribati tespit ve bu tahribatin giderilmesi için atilacak kurumsal reform adimlari için gelistirdigi somut önerileri 13 Haziran 2022 Pazartesi günü kamuoyumuzla paylasacaktir. “
Güçlendirilmis Parlamenter sisteminde ele alindigi açiklanan açiklamada, “‘Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu’nun Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’e geçis sürecinde gerekli görülen anayasal ve yasal reformlarla ilgili çalismalari çerçevesinde Anayasa’nin yasamaya iliskin 75. ile 91. maddeleri arasinda yapilacak degisiklikler degerlendirilmistir. Komisyonumuz çalismalarini ayni kararlilikla sürdürecek, anayasal düzenleme konusundaki hazirliklarini önümüzdeki toplantiya kadar tamamlayacaktir” ifadelerine yer verildi.
Toplantida komisyon çalismalarini degerlendirmenin yanisira gündemdeki siyasi ve ekonomik konular ele alindigi belirtilen açiklamada,
“Ekonominin en önemli unsurlarindan olan fiyat istikrari; iktidarin akildan, bilimden ve rasyonaliteden uzak tezleri nedeniyle maalesef agir bir tahribat almistir. Ülkemiz dünya enflasyon siralamasinda 6. siraya yükselmis, olusan hayat pahaliligi sosyal istikrari bozacak düzeye ulasmistir. Kur Korumali Mevduat (KKM) Sistemi ile 85 milyon vatandasin kamuya emaneti olan kaynaklar, ülkemizin az sayidaki varlikli insanina adaletsiz bir servet transferi seklinde aktarilmaya baslanmistir. Iktidar acilen KKM uygulamasina son vermeli, para politikasini normallestirmelidir. Son dönemde bir taraftan provokatif açiklamalarla diger taraftan yanlis uygulamalarla tirmanan göçmenler sorunu da kapsamli sekilde ele alinmistir. Kapsamli bir ‘Göç Politikasi’ gelistirilmesi için partilerimiz arasindaki istisarelerin derinlestirilmesi amaciyla bir komisyon kurulmasi hususunda mutabakata varilmistir” denildi.
Ukrayna-Rusya savasinin getirdigi "gerilimli konjonktürde" gündeme gelen NATO’nun genislemesi konusunun da Türkiye’nin stratejik çikarlarinin gerektirdigi çok boyutlu dis politika perspektifinden ele alindigi aktarilan açiklamada, “Türkiye’nin terörle mücadele baglaminda ortak tavir ve isbirligi konusundaki hakli talepleri sadece NATO üyeligine bas vuran Isveç ve Finlandiya için degil halihazirda üye olan bütün NATO üyeleri ve esasen bütün BM üyeleri için de geçerlidir. Bir taraftan bu konuda hakli taleplerimiz dile getirilirken diger taraftan Dogu Akdeniz ve Ege’deki güç dengelerinin aleyhimize degismesine sebep olacak ve Türkiye’nin çok boyutlu dis politika gerekliliklerine zarar verecek gerilimlerden ve maceraci söylem ve politikalardan uzak kalinmalidir” ifadeleri kullanildi.
Toplantida MGK sonrasinda gündeme gelen muhtemel sinir ötesi operasyon konusunun da degerlendirildigi ifade edilen açiklamada “Terörle mücadele ve sinir güvenligi konusunda gerekli tedbirlerin alinmasi ülkemizin hakki, iktidarin ise sorumlulugudur. Ancak milli güvenligi ilgilendiren konular olaganüstü bir sürece girildigi intibai verilerek önümüzdeki seçim sürecini de etkileyecek sekilde iç siyasette malzeme olarak kullanilmasina karsi ortak bir tavir gelistirme konusunda da kararliyiz. Ilgili devlet kurumlarinin, muhalefet partilerini olasi operasyonun gerekçeleri, süresi, kapsami ve hedefleri konusunda bilgilendirmeleri sarttir. Son olarak, çok zor sartlar altinda hayat mücadelesi veren milletimize ortak mesajimiz sudur: Her gün derinlesen sorunlara son verme hedef ve iradesiyle bir araya gelen liderler olarak, iktidarin gündem mühendisliklerini bosa çikararak ülkemizi bu darbogazdan kurtaracak, milletimizi hak ettigi demokratik ve müreffeh Türkiye hedefine ulastiracagiz” denildi.
Alti Muhalefet Partisi Genel Baskanindan Toplantisi Sonrasi Ortak Açiklama
Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu’nun ev sahipliginde bir araya gelen 6 muhalefet partisi genel baskaninin ortak açiklamasinda, “Alti siyasi parti olarak yol haritamizda belirledigimiz sekilde, seçim sonuçlari YSK tarafindan ilan edilip kesinlesene kadar ortak çalismaya ve is birligine devam edecegiz” ifadeleri kullanildi.