Altı Ton Salatalığı Sokağa Döktü

Altı Ton Salatalığı Sokağa Döktü

Gazipaşa ilçesinde, turfanda üretiminin gözdesi salatalık geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçiyi üzdü.

Salatalık, toptancı halinde kilosu 5 kuruştan alıcı bulmazken, Gazipaşalı üreticiler salatalığı sokağa döktü. Cumhuriyet Mahallesinde 35 yıldan beri çiftçilik yaptığını belirten Hüseyin Çetiner, salatalık fiyatı 5 kuruşa düşünce ürünü sokağa dökmek zorunda kalan üreticilerden sadece biri olduğunu söyledi.

Dün hasadını yaptığını 6 ton salatalığı çöpe döken Çetiner, "Gazipaşa çiftçisine sesleniyorum; 3- 4 gün salatalığı dökelim, hale götürmeyelim, satmayalım. Birkaç gün dişimizi sıkalım, baktık fiyatlardüzelmiyor, söker atarız" dedi.

ÇİFTÇİNİN DURUMU VAHİM

Salatalığın kilosunun 50 kuruşa malolduğunu ancak 5 kuruşa satılan salatalığın tamamen zarar olduğunu belirten Çetiner, şöyle konuştu: "Salatalığı bugün 5 kuruşa ne alan ne de satan var. Zaten 5 kuruşun yüzde 15'i komisyona kesilir, geri kalanı ilaç gübre masrafını kurtarır mı? Bugün 6 ton salatalık döktüm, bu da 300 TL yapar. Mazotunu işçiliğini karşılamaz. Suyu var, işçiliği var. Salatalık yeni doğmuş çocuğa benzer, bir saat ihmal edersen salatalık olmaz. Çiftçinin durumu çok vahim. Tarihte böylesinigörmedik. Boynumuzdaki boyunduruk ağır geliyor artık. Ağlanacak, vahim bir tablomuz var. Demek ki Türkiye'nin bütçesi kaldırmıyor. Alım gücü yok. Vatandaş pazara çıkamıyor, öyle dedikleri gibi Türkiye'nin bütçesi büyümüyor." ÜRÜN FAZLALIĞINDAN KAYNAKLANIYOR Salatalık fiyatlarının dibe vurmasının ürün fazlalığından kaynaklandığını belirten Gazipaşa Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Mithat Şükrü Güneş de, "Şu an salatalık üretiminin fazla olmasından dolayı talep yok" dedi.

Fiyatların doğal olarak düştüğünü anlatan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Domates ise 2- 2.20 TL'den alıcı buluyor. Domatesin pazar sorunu yaşanmaması için üreticilerimizin hasadını yaptıkları domatesi yeşil olarak toplamasınlar. Domates pembeye dönüştükten sonra hasadı yapılsın" Öte yandan dün Gazipaşa Toptancı Hali'nde sebze meyve fiyatları şu şekilde belirlendi: Salatalık 5 kuruş, fasulye 1.5- 2.2 TL, patlıcan 60-70 kuruş, domates 2-2.20 TL .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile