Diyanet İşleri eski Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, "Kur'an-ı Kerim bizim temel referansımızdır. Batılı müsteşrikler senaryolarla bu kaynağı bulandırmak ve Kur'an-ı Kerimin bazı değişikliklerle günümüze ulaştığı konusunda ciddi çalışmalar yapmaktadır. Biz bunlara duyarsız kalamayız" dedi.
Adana İl Müftülüğü tarafından Seyhan Kültür Merkezinde "Kur'an-ı Kerim'in Nüzulünün 1400. Yılı" konulu konferans düzenlendi. Altıkulaç, yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerimin asrı sadetten günümüze ulaşan nüshaları konusuna dikkat çekerek, "Günümüz bilgi çağı olduğuna göre bilimsel metotlarımızı bu anlamda geliştirerek sahih kaynaklara inmemiz gerekmektedir. Orijinali Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan ve Halife Hz. Osman'a izafe edilen Mushaf-ı Şerif'in IRCICA tarafından hazırlanan özel nüshası ile bugün
dünyanın her yerinde okunmakta olan Kur'an-ı Kerimi kelime kelime, harf harf, hatta diş diş kontrol ettim ve arada herhangi bir değişikliğin olmadığını tespit ettim. Aynı çalışmayı Kahire'de bulunan yine Hz. Osman'a ait olduğu söylenen El-Meşhedü'l-Hüseyni mushafı üzerinde de yaptım. Çalışmalarım San'a mushafı üzerinde devam ediyor. O da bitmek üzere, yakında matbaaya göndereceğiz" dedi.
Kur'an-ı Kerimin kaynağının vahiy olduğunu ve mushaflara yazıldığını belirten Dr. Tayyar Altıkulaç, Kur'an-ı Kerimin okunmasının ibadet hükmünde olduğunu dile getirdi. Kur'an-ı Kerimin tamamen indiği ilk yıllarda hafızlar tarafından ezbere bilindiğini ve bu şekilde muhafaza edildiğini ifade eden Dr. Tayyar Altıkulaç, şöyle konuştu: "Yapılan savaşlarda birçok hafızın şehit düşmesi üzerine kutsal kitabın başka bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiği fikri doğmuştur. Hz. Ebu Bekir ve Hz. Osman'ın yaptığı
çalışmalarla Kuran'ı Kerim yazılı bir kitap haline getirilmiştir. Hz. Peygamberin vefat ettiği yıl içerisinde ashabın onayına sunulmuş, ashabın büyük bir bölümünün Kur'an-ı Kerimi başından sonuna kadar ezbere okuyabildiği bir dönemde kitaplaştırılmıştır."
İslam dünyasında farklı Kur'an imla ve hatları olmasına da dikkat çeken Altıkulaç; yapılacak ilmi ve bilimsel faaliyetlerle ortak bir Kur'an hattı ve imlası oluşturulabileceğini söyledi. Kur'an araştırmaları konusunda gittiği İslam ülkelerinde yaşadığı hatıraları da anlatan Altıkulaç, "Sorunlarımız ne kadar çok olsa da çözülmeyecek hiçbir mesele yoktur" dedi.
Altıkulaç, sahabe döneminden intikal eden Kur'an örneklerinden görsel olarak sunumlar yaptı. Altıkulaç'a konferans sonrası İl Müftüsü Canbolat tarafından günün anısına çiçek takdim edildi.
(VŞA-HO-Y)
Altıkulaç: 'Batılılar Kur'an-ı Kerimi Bulandırmak İstiyor'
Diyanet İşleri eski Başkanı Dr