Altın Koza Film Festivali 41 Yaşında

Altın Koza Film Festivali 41 Yaşında

Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Koza A.Ş. tarafından geleneksel hale getirilen Altın Koza Uluslararası Film Festivali bu yıl 41 yaşına giriyor, ancak 17. kez sanatseverlerle buluşuyor.

Gerek maddi imkansızlık ve gerekse Türkiye'nin içinde bulunduğu doğal afetler nedeniyle zaman zaman ara verilen Altın Koza Film Festivali'nin tarihçesi ise şöyle:
İlki 1969 yılında gerçekleştirilen Altın Koza Film Şenliği, Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde başlatıldı. Türk Film Arşivi'nin katkılarını da yanına alan şenlik, düzenlendiği ilk yılda Adana halkı tarafından sahiplenildi ve Türkiye'nin önemli kültür sanat etkinlikleri arasındaki yerini aldı.
Metin Erksan, 'Kuyu' filmi ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında Altın Koza'yı evine götürürken, Fatma Girik, 'Ezo Gelin' ile En İyi Kadın Oyuncu, Yılmaz Güney, 'Seyyit Han' ile En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine sahip olan ilk Altın Koza'lı sanatçılar oldu. İlk yılın diğer ödülleri ise şöyle:
İkinci Film; Ezo Gelin, üçüncü Film; Seyyit Han. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu; 'Kuyu' filmiyle Aliye Rona. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu; 'Kuyu' filmiyle Hayati Hamzaoğlu. En İyi Senaryo Yazarı; Safa Önal (Menekşe Gözler filmiyle). En İyi Müzik; Nedim Otyam (Seyyit Han filmiyle). En İyi Görüntü Yönetmeni; Gani Turanlı (Seyyit Han filmiyle). En İyi Stüdyo; Lale Film (Kuyu filmiyle)
1973 yılına kadar şenlik beş kez Adanalılar ve sanatçılarla kucaklaştı. Şenlik, ekonomik imkansızlıklar nedeniyle onsekiz yıl sürecek bir suskunluğa gömüldü. Ancak Adana Belediyesi, Adanalılar ve sanat dünyasından gelen "Altın Koza yeniden canlansın" talebini sonuçsuz bırakmayarak 1992 yılında şenliği, Türk sanat dünyasına yeniden armağan etti. Altın Koza, bu süreçte Adana kültür sanat yaşamındaki boşluğu doldurması gerektiğini düşünerek sinema şenliğini bir kültür sanat festivaline dönüştürdü.
Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali, 1992'de düzenlediği Ulusal Uzun Film Yarışması'nın yanı sıra Türk sinemasının geleceğine de sahip çıktı. Festival, Öğrenci Filmleri Yarışması'nı da programına ekledi ve Türkiye'de ilk kez bu alanda yarışma düzenleyen ve Türk sinemasının geleceğine yatırım yapan festival oldu.
Konu sıkıntısı çeken Türk sinemasına destek olmak için Film Öyküsü yarışması da düzenledi. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali ayrıca resim, tiyatro, müzik, fotoğraf ve düşünsel çalışmaları Adanalı sanatseverlerin beğenisine sundu.
1998'de Adana depremine duyarsız kalamayan Büyükşehir Belediyesi Yönetimi o yıl Altın Koza bütçesini depremzedeler için kullanarak festivali düzenlememe kararı aldı. 1999'da ise Marmara depremi nedeniyle ülkede ulusal yas ilan edilmesi sonucu festival gerçekleştirilemedi. Festival bütçesi o yıl Marmara depreminden zarar gören depremzedelere aktarıldı. 1999 yılı itibariyle Altın Koza yıla yayılan kültür sanat etkinlikleriyle devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile