Gecenin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Altın Portakal'da bu yıl birçok ilkin yaşandığını söyledi. İlk kez bir festivalin bütünüyle kadınlara odaklandığını belirten Akaydın, "Festivalde kadının günlük hayatımızdaki vazgeçilmezliğini yeniden gururla ortaya koyuyoruz. Panellerde kadına şiddeti ve çözümünü tartışıyoruz. Kadına şiddetin son bulmasını istiyoruz. Çocuk yaşta zorla evlenmelere karşı çıkıyoruz. (Çocuk gelinler olmasın) diyoruz" dedi.
"BİR UTANCA SON VERİYORUZ"
Portakal'daki bir diğer ilkin de 1979 ve 1980 yıllarında sansür ve darbe nedeniyle yapılamayan Altın Portakal'ların yeniden yapılması olduğunu belirten Başkan Akaydın şunları söyledi: "Bir utanca son veriyor, iki karanlık noktayı aydınlatıyoruz. 12 Ekim'de geç gelen altın portakalları sahiplerine sunacağız. Her türlü sansürden ve darbeden uzak bir Türkiye istiyoruz. Sadece Türkiye değil dünyadaki baskı, yasak ve sansüre aynı oranda tepki veriyoruz."
"GİZLİ TEMASI ÖZGÜRLÜK"
Festivalin gizli temasının ?özgürlük' olduğunu vurgulayan Mustafa Akaydın, "İran'daki sinema oyuncusu ve yönetmenlerinin maruz kaldığı baskıyı kınıyoruz. Davet ettiğimiz ancak hapis tutulduğu için aramızda bulunamayan İranlı yönetmenler için özgürlük taleplerimizi haykırıyoruz. Buradan özgürlük mahkumları sanatçıları bir kez daha selamlıyor ve onları ayakta alkışlıyoruz. Kadınlar, çocuk yaşta evlendirilen çocuklar, dünyada ve Türkiye'de düşüncelerinden dolayı baskı ve hapis altında tutulan tüm düşünce suçlularına özgürlük istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"TÜRK SİNEMASI 4 YILDA YÜZDE 25 BÜYÜDÜ"
Başkan Akaydın'ın ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelebi, Türk sinemasına olan ilginin özellikle son yıllarda arttığını söyledi. Bunda uluslararası alanda alınan ödüllerin etkili olduğunu belirten Çelebi, son 4 yılda alınan ödül sayısının 320'yi bulduğunu açıkladı. Son 4 yılda Avrupa sinemasının geriye gittiğini Türk sinemasının ise yüzde 25 büyüdüğünü belirten Çelebi, "Uluslararası alanda Türk sinemasını tanıtmak için 56 ülkede, 90 şehirde, 220 farklı etkinlikte, 770 gösterim yapıldı. 250 bin seyirci Türk sineması ile buluşturuldu. Türkiye'de film çekmek için 20'ye yakın uluslararası yapım şirketiyle görüşmemiz oldu" dedi.
USTALARA ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından Onur Ödülleri sahiplerine verildi. Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Engin Çağlar, Halit Akçatepe, Mehmet Dinler ve dünyaca ünlü Azeri sanatçı Rustam Ibragimbeyov'un Yaşam Boyu Onur Ödülü aldığı gecede, Rutkay Aziz'e "Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü", Suna Selen'e "Yıldırım Önal Anı Ödülü", "Godzilla" lakaplı Selahattin Geçgel'e Altın Portakal'ın bu yılki "Emek Ödülü" verildi.
RUTKAY AZİZ: "DÖNEKLİK OLURSA ÖDÜLÜ GERİ ALIN"
Rutkay Aziz'in ödülünü alırken yaptığı konuşma ise salonda bulunanlar tarafından ayakta alkışlandı. Sansür ve darbe dönemi ödüllerinin 30 yıl sonra verilmesinin, faşizm ve darbe süreçlerinden geçmiş bütün ülkeler tarafından örnek alınması gerektiğini belirten Rutkay Aziz, "Bana verdiğiniz ödülü dilerim hak etmişimdir. Duruşumda bir döneklik ve sapma olursa, bu verdiğiniz ödülü özgürce geri alma hakkına sahipsiniz. Gerçek sanatçılar ülkesinin ve dünyanın gerçeklerine tanık olmakla yükümlüdür. Ben hukukun üstünlüğünün bittiği, adaletsiz bir kalkınmanın hızla yol aldığı, (Parasız eğitim) diye pankart açan öğrenci arkadaşımın 16 ay tutuklu kaldığına tanık oluyorum" şeklinde konuştu.
Açılış ve Onur Ödülleri Töreni'nde Zuhal Olcay ve dünyaca ünlü İngiliz asıllı Fransız sanatçı Jane Birkin de sahne aldı.
Altın Portakal Onur ödülleriyle başladı
48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Cam Piramit'te düzenlenen "Açılış ve Onur Ödülleri Töreni"yle başladı. Açılış törenine sinema ve televizyon dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Kırmızı halıdan geçen davetlilere Antalyalılar büyük ilgi gösterdi.