Altın Tahvili Ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı

Ziraat Bankası Eskişehir Bölge Yöneticisi Mehmet Dönmez, Kütahya’da altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama sürecinin 16 Nisan'da başlayacağını bildirdi.

Dönmez, Kütahya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlendiği basın toplantısında, altın tahvilinin Hazine Müsteşarlığınca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirisi kazandıracak devlet iç borçlanma senedi olduğunu ifade ederek, altına dayalı kira sertifikasının da aynı yöntemle yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz tahvil olduğunu söyledi.

Ziraat Bankası Kütahya Şubesinde 16-20 Nisan tarihleri arasında talep toplama işlemlerini gerçekleştireceklerini belirten Dönmez, şunları kaydetti:

"Altın tahvili, altına dayalı kira sertifikası için talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Hurda altınlar kabul edilirken eksperler darphane tarafından basılan altınları adet olarak, diğer altınları tartarak herhangi bir iskontoya tabi tutmadan değerini hesaplayacaktır. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın takı ve ayrıca reşat altınlar eksperler tarafından kabul edilmeyecektir. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının vadesi 2 yıl olup, yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak Türk lirası cinsinden kupon, kira bedeli ödenecektir. Söz konusu 6 aylık getiri oranı yüzde 1,2 olarak belirlenmiş olup senedin vadesi boyunca sabit kalacaktır. Bu kapsamda açılan hesaplardan müşteriden hesap işletim ücreti ya da herhangi bir komisyon kesilmeyecektir. İhraçla sağlanan getiriler gelir vergisinden muaf olacaktır."

Müşterilerin vade tarihinden önce isterlerse altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabileceklerini veya devredebileceklerini de kaydeden Dönmez, "Ayrıca yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankasına satabilir ve karşılığını işlemiş faiz ve kira getirisi ile birlikte Türk lirası cinsinden alabilir. İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde senetlerin bankaya satılmak istenmesi durumunda, yüzde 1,5 oranında iskonto oranı uygulanacak, ihraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Dönmez, yatırımcıların vade sonunda altınlarını talep etmeleri halinde fiziki altın olarak külçe altın veya darphane tarafından basılan çeyreklik cumhuriyet ziynet altını olarak da teslim alabileceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile