İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanı Osman Saraç, Türkiye'nin altın ve pırlantada iyi bir konuma gelmesi adına ÖTV'nin makul seviyelere indirilmesini talep etti. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner de 'Bankada duran altına vergi yok, ama kuyumcuda duran altına vergi var. Altının değeri arttı, vergi al, olurmu böyle şey? Kuyumcudan vergi alınır mı? Böyle giderse 5 sene içinde vitrinde altın kalmaz. ' dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 'Altın ve Mücevher Zirvesi 2012'ye katıldı. İAB ve Denizbank tarafından tertip edilen zirve, sektörün önde gelen aktörlerini bir araya getirdi. Burada altında uygulanan vergi oranlarını değerlendiren İAB Başkanı Osman Saraç, mücevher sektörünün gelecek için umut vaat ettiğini belirtti.
2011'de kuyum alanında 7 milyar dolar ithalat; 3,7 milyar dolar ihracat yapıldığını duyuran Saraç, sektörün rekabet gücünü artırdığına temas etti. Mücevheratın payının resesyon ile gerilediğini aktaran Saraç, 'Şu an yüzde 50'nin altında. Ama bu oran ileride artacaktır. ' ifadesini kullandı. Sektörün Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sorunu bulunduğunu vurgulayan Saraç, 'Altın ve pırlantada umut vaat ediyoruz. Burada iyi bir konuma gelebilmemiz için yüzde 20 ÖTV verginin makul oranlara çekilmeli. Sektörün ve yatırımların önü açılmalı. ' temennilerinde bulundu.Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de ÖTV'nin altın sektörü adına önemli bir sorun olduğuna değindi ve aşılması için ne gerekiyorsa yapılmasını talep etti. Sektörün ilk iki ayda ihracatını yüzde 104 arttırdığını belirten Büyükekşi, 415 milyon doları bulan dış satımı da olumlu buldu. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Türkiye'nin altın ihracatında önemli bir konuma geldiğini ama daha iyi bir konuma gelebileceğini ifade etti.
Şartların buna elverdiğini anlatan Güner, altın ve elmas yatırımcılarını Türkiye'ye davet etti. Kuyumcu Kent'in atıl durduğunu dile getiren Güner, alanın önemli bir bölümünün boş olduğundan yakındı. Yatırımcıların buraya girip faaliyet yürütebileceğini dllendirdi. Kuyumcudan alınan vergilerden şikayet eden Güner, 'Bankada duran altına vergi yok, ama kuyumcuda duran altına vergi var. Altının değeri arttı, vergi al, olurmu böyle şey? Kuyumcudan vergi alınır mı? Böyle giderse 5 sene içinde vitrinde altın kalmaz. ' diye dert yandı. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı, altında vergi adına bankalara uygulanan muamelenin kuyumculara da uygulanmasını istedi. Atasay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer de konuşmasında altını yüzde 20 ÖTV ile kayıt altına almanın mümkün olmadığına işaret etti. Sektörün siyasallaşmanın bedelini ödediğini savunan Kamer, şöyle devam etti: 'Yüzde 20 ÖTV ile sektörün büyüyüp katma değer üretecek ihracat yapması mümkün değil. İstihdam vel ihracatımız ile üretimimiz geriledi. Bütün bunları aşabilme için Maliye Bakanı ile görüştük, bir birimize söz verdik ama yerine getiremedik. Gelinen aşamada bu sorunu aşalım. Siyasallaştırmadan ÖTV'yi indirelim. '
SPK BAŞKANI: ALTINI SERMAYE PİYASASI ARACI YAPMALIYIZ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da altını direkt sermaye piyasası aracı yapmanın öneminden bahsetti. Akgiray, 'Vatandaş altınını tutsun ama evde toprakta ve bahçede değil. Bankada tutsun. Muteber bir kurumda. Onun karşılığında paraya çevrilmiş bir enstrmanla ortaya çıksın. Bankalar altına getiri de veriyor. Evde dursa sıfır. Altın yine dursun, elmas da değerlensin. Ama o parayı sektörümüz, sanayici ve tüccar kullanabilsin. Amacımız altın ve diğer kıymetli madenlerimiz sermaye piyasası enstrümanı haline getirebilmek, ama altını vatandaşın elinden almadan. ' diye konuştu.
Altın Üreticileri ve İhracatçıları ÖTV'den Dertli
Altın ve mücevherat üretimi ile ihracatı yapan firmalar, yüzde 20'ye varan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'nden yakınıyor.