Altun'dan Araban Sarimsagi Ile Ilgili Bilgi

Altun'dan Araban Sarimsagi Ile Ilgili Bilgi

Araban Ziraat Odasi ve Sarimsak Üreticileri Birligi Baskani Hasan Altun, Gaziantep’in Araban ilçesindeki üreticiler tarafindan yetistirilen Araban Sarimsaginin özelliklerini anlatti.



Araban Sarimsagi ile ilgili bilgi veren Altun, “Araban Ziraat Odasi Baskanligi olarak yaptigimiz müracaat ve çalismalar sonucunda Araban Sarimsagimizi Araban Ziraat Odasi adina Avrupa Birligi’nde tescillendi. Türkiye’de toplam üretimin yüzde 35’i Araban’da olan ve özel lezzet kaynaklarindan biri sayilan Araban Sarimsagi, diger sarimsaklara kiyasla daha fazla aromatik bilesenlere sahip olmasinin yani sira dis ve kabuk yapisiyla farkliligini belirginlestiren Araban Sarimsagi iri, albenisi yüksek, bas kabugu ve dis kabuk rengi beyaz, dis et rengi krem-sari olan bir sarimsak. Iklim ve yetistirme sartlari nedeniyle erkenci bir sarimsak olan Araban Sarimsagi basinin enine kesiti oval, boyuna kesiti eliptiktir. Bas kabugunda ve dislerde antresiyon seritleri mevcuttur. Her basta yer alan dis sayisi ortalama 10-15 adet ve ortalama dis agirligi 4-7 gramdir. Her bas sarimsakta koruyucu kabuk sayisi 5-10 adet arasindadir. Bas iriligi yetistirme sartlarina bagli olarak 100 kadar ulasabilmekle beraber, ortalama irilik 40-60 gram arasindadir. Bas çapi ortalama 40-50 cm arasindadir. Kabugundan kolay ayrilir. Kokusu keskin ve kuru madde orani yüzde 37 ila yüzde 42 araligindadir. Mineral madde ve vitamin açisindan zengindir. Kuru madde içeriginin yüksek olmasi sayesinde uygun sartlarda uzun süre depolanabilir” dedi.

"Sökümü yapilan sarimsaklar topraga serilerek 5-8 gün kurutulur"

Altun, “Araban Ovasi killi-tinli ve humus orani yüksek topraklara sahip olup, organik madde bakimindan sarimsagin ihtiyaç duydugunu özelliklere sahiptir. Bölgenin iklim özellikleri nedeniyle kis öncesi ekim ve kasim aylarinda ekimi yapilir. Bitki kisi toprakta geçirerek yeterli ve gerekli olan soguklama ihtiyacini karsilar ve bu durum ürünün dayanikliligini artirir. Subat ve mart aylarindan itibaren hizli ve dengeli bir büyüme periyoduna girer ve mayis ayinda hasat edilmesi ile erkenci olarak pazara arz edilebilir. Araban Sarimsaginin 100 gramdir. Üretim döneminde uygun sicaklik 15-20 derece arasindadir. 0 derece civari sicaklik ve yüzde 60-75 arasi nemli ortamda 5-10 ay arasi depolanabilir. Üretim Metodu: Araban Sarimsaginin dikimi, ekim sonu ve kasim ayi içerisinde yapilir. Sarimsak dikimi yapilacak arazi eylül ve ekim ayinda bir kez derin, bir kez de yüzeysel olarak islenir. Bu dönemde topraga ortalama 8-10 kilogram fosforlu ve potasyumlu gübreler uygulanir. Sarimsak disleri 10-12 cm araliklarla topraga gömülür. Dikim sirasinda dislerin kök verecek taban kisminin alt tarafa, sürgün verecek kisminin da üste gelmesi gerekir. Daha sonra azotlu gübreler dekara 23-25 kilogram düsecek sekilde atilir. Üretimde kullanilacak tohumluk disler, üreticiler tarafindan mayis ayinda hasadi yapilan sarimsaklar arasindan seçilerek, dikim zamanina kadar uygun isi ve nem ortaminda ve askilarda saklanir. Dikimden önce baslar elle veya bas kirma ve disleme makinalariyla dislere ayrilir. Yalnizca basin çevresini saran iri disler dikimde tohum olarak kullanilir. Her bir dekar için 150-200 kilogram sarimsak basi kullanilir. Yetistirme asamasinda ürünün verim ve kalitesinin arttirilmasi için gübreleme, ilaçlama, çapalama, sulama, yaprak kirma gibi bakim ve kültür islemleri uygulanir. Sarimsak hasadi mayis ayinda yapilir. Sökümü yapilan sarimsaklar topraga serilerek 5-8 gün kurutulur, kuruyan sarimsaklar ayiklama ve siniflandirmaya tabi tutulur ve daha sonra satisa sunulur” ifadelerini kullandi.

“Araban Ovasinda verim dekar basina 1500-2000 kilogram arasinda degisir”

Altun, “Araban Ovasinda verim dekar basina bin 500-2 bin kilogram arasinda degisir. Iklim ve su istegi Araban Sarimsaginda ekonomik üretim, deniz ikliminden kara iklimine geçis bölgelerinde yapilir. Yetistirme döneminde optimum gelismeyi 15-20 derece sicaklikta ve yüzde 60-80 nemli ortamlarda gösterir. Bitki gelisme döneminde yüksek nem olumlu etki yaptigi halde, dislerin ve basin olusmasindan sonra devam eden yüksek nem orani bitki hastaliklarina neden olabilir. Hasat döneminde yagis istemez. 0 derece altindaki sicakliklarda donmalar yasanabilir. Sarimsak uzun gün bitkisidir. Dis verimini arttirmak için sicakligin yüksek olmasi, sulamanin az ya da yagislara bagli olarak hiç yapilmamasi, bitkinin ihtiyaci kadar gübreleme yapilmasi gerekir. Araban Sarimsagi üretiminde, bitki kökünde hasara ve bitki hastaliklarina sebep olmamasi için yanmamis çiftlik gübresi kullanimindan kaçinilmalidir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile