Altunyaldız: 'Hedefimiz Türkiye’yi En Güvenilir Ülkelerden Biri Yapmak”

Altunyaldız: 'Hedefimiz Türkiye’yi En Güvenilir Ülkelerden Biri Yapmak”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, küresel rekabetin, ülkeleri her alanda daha fazla maliyet avantajı sağlayacak politika ve enstrümanları hayata geçirmeye zorladığını belirterek, son 40 yılda yaptıkları rekabetçi çalışmalarla dış ticaret maliyetlerini yüzde 70 aşağıya çektiklerini söyledi.

Deloitte Türkiye’nin ‘Deloitte Sohbetleri’nin ikinci Anadolu turu İçel’de başladı.

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde düzenlenen ‘Dış Ticarette Yaşanan Gelişmeler ve Vergi/Gümrük Mevzuatına Etkileri’ isimli toplantının açılışına; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile Gümrükler Genel Müdürü Remzi Akçin de katıldı.

MTSO’da gerçekleştirilen toplantının ev sahipliğini Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer ile Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Ortağı Serdar Aksoy yaptı.

“KÜRESEL REKABET ÜLKELERİ ZORLUYOR”
Toplantının açılışında konuşan Müsteşar Altunyaldız, tüm dünyada bir rekabet savaşının başını alıp gittiğine işaret ederek, rekabet mücadelesinde başarılı olan ülkelerin daha müreffeh, bölgesinde söz sahibi, insanları daha mutlu ve geleceğe umutla bakan bir toplum olduğunu belirtti.

Altunyaldız, gümrüğün dış ticaretin doğrudan merkezinde olan, dış ticarete bir anlamda hız ve yön veren, destekleyen, iyi uygulanmadığı zaman da köstekleyebilen bir alan olduğunu ifade etti.

Türkiye’de son 40 yılda yapılan rekabetçi çalışmalarla dış ticaret maliyetlerini yüzde 70 aşağıya çektiklerini söyleyen Altunyaldız, maliyetlerdeki bu düşüşte acımasız küresel rekabet koşullarının çok önemli bir etken olduğunu kaydetti.

Küresel rekabetin, ülkeleri her alanda daha fazla maliyet avantajı sağlayacak politika ve enstrümanları hayata geçirmeye zorladığının altını çizen Altunyaldız, Bakanlık olarak daha rekabetçi olabilmek için mücadele ettiklerini dile getirdi. “Biz bu yarışın neresindeyiz, her zaman buna bakıyoruz” diyen Altunyaldız, OECD ortalamalarına göre Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünlerde istediği yerde olmadığını, bu açığı kapatacaklarını kaydetti.

Türkiye’nin dünya ticaretinde binde 8 pay aldığı bilgisini veren Altunyaldız, “2023 vizyonumuz yüzde 1,5. O halde 10 yılda neredeyse ikiye katlamamız gereken bir hedef var. Bu hedefin yükünü hepimizin hissetmesi lazım. OECD’ye göre dünya ticaretinde maliyetlerin yaklaşık yüzde 15’ini gümrük işlemleri oluşturuyor. Bu oranda yüzde 1’lik bir azalma, dünya ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolarlık bir katkı sağlamaktadır. Dünya Bankası’na göre ise bir ülkede ihracat maliyetlerindeki yüzde 10’luk bir azalma, ülkenin toplam ihracatında yüzde 5’lik bir artış sağlamaktadır. Dünya ticaretinden aldığımız binde 8’lik payı 2023’te yüzde 1,5’e çıkarmak için Bakanlık olarak büyük bir azim ve gayretle çalışıyoruz” diye konuştu.

Artık dünyanın ve retoriğin değiştiğini, kamu-özel sektör ayrımının ortadan kalktığını belirten Altunyaldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın vizyonunu bu yönde belirlediğine vurgu yaparak, “Ülkemizin dünyanın en kolay, en güvenli ve en rekabetçi ticaret yapılan ülkelerinden biri olması yolunda hedef koyduk. Kolay ve güvenli bir ticaret sisteminin, firmalarımızı uluslararası arenada daha rekabetçi kılarak güçlendireceğine, bu yolla ticaretimizin daha da artacağına, bunun ise ekonomik büyüme ve refahımıza doğrudan pozitif katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

“PROJELERİMİZLE İŞ DÜNYASINA BÜYÜK AVANTAJLAR SAĞLADIK”
Uluslararası ticaretin bir maraton koşusu olduğunu ve iyi koşmak gerektiğini vurgulayan Altunyaldız, bu yolda önemli adımlar attıklarını kaydetti.

Hayata geçirdikleri projeleri anlatan Altunyaldız, 2012 yılında gümrüklerde elektronik özet beyan sistemine geçtiklerini, böylece eşyanın gümrük işlemlerini gümrüklerde daha hızlı ve daha az maliyetle tamamladıklarını aktardı. Türkiye’yi, AB ve EFTA ülkelerinde uygulanmakta olan ortak transit sisteminin bir parçası haline getirdiklerini ifade eden Altunyaldız, şöyle devam etti: “Ticaret erbabımız, Bilgisayarlı Yeni Transit Sistemi’ni (NCTS) kullanarak, AB ve EFTA ülkelerine daha ucuz bir transit taşımacılık gerçekleştirebiliyor. Sadece bu adımla iş dünyamıza yıllık 100 milyon avroya yakın maliyet avantajı sağladık. İhracat işlemlerinde bürokrasiyi en aza indirdik, belgesiz beyanname dönemini başlattık. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nü (AEO) hayata geçirdik ve güvenilir firmalarımıza önemli kolaylıklar tanıdık. Bunlara artık gümrüğe gelmeden işlemlerini yapacakları bir uygulama alanı getirdik. 7/24 gümrük işlemlerinizi artık kendiniz yapıyorsunuz. Bu uygulamayla önümüzdeki dönemde yıllık olarak dış ticaret dünyamıza 1 trilyon TL’ye yakın bir maliyet avantajı sağlayacağımızı düşünüyoruz.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yap işlet devret modeliyle gümrük kapılarını yenilemeye başladıklarını da bildiren Altunyaldız, şu ana kadar 8 kapıyı yenilediklerini, 5 kapıyı daha yenileyeceklerini söyledi.

Gümrükte Uzlaşma Müessesesi’ni de hayata geçirdiklerini belirten Altunyaldız, “Bu uygulama ile yükümlü ve gümrük idaresi arasındaki vergi ve buna bağlı cezai ihtilafların yargıya gitmeden çözümlenerek, davaların hazineye olan maliyetinin düşürülmesini amaçladık. Uygulamanın başladığı günden bugüne 4 bin 500’e yakın dosya bu sistemle çözümlenmiş ve yaklaşık 45 milyon TL alacak tahsil edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Ticaret alanında da önemli işler başardıklarını vurgulayan Altunyaldız, yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile son 55 yılın alışkanlıklarından doğan hantallığı ortadan kaldıran; ticareti, ticari kurumları ve aktörlerini yeniden şekillendiren bir yapı oluşturduklarını kaydetti.

Yeni TTK’nın ticaretin rönesansı olduğunun altını çizen Altunyaldız, bütün bu çabaların daha çok çalışmayı getirdiğine işaret ederek, şirketlere ve tacirlere şu çağrıda bulundu: “Kamunun sizlerin önerilerine her zaman ihtiyacı var. Çözüm ortağı olun, birlikte bu alanı en rekabetçi hale getirelim. Sorunlar var ama diğer tarafta da kocaman bir fırsatlar dünyası var.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile