'Alzheimer'dan Korunmak Için Düzenli Egzersiz Sart'

'Alzheimer'dan Korunmak Için Düzenli Egzersiz Sart'

Türkiye’de 600 bin ile 1 milyon arasi Alzheimer hastasi oldugunu belirten Nöroloji Uzmani Doç. Dr. Yakup Türkel, “Alzheimer hastaligindan korunmak için egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek (Akdeniz tipi beslenme, balik tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastaligin baslamasi ve ilerlemesi yavaslatilmaktadir), hipertansiyon, diyabet ve hiperkolesterolemi gibi damarsal risk faktörlerinin kontrol altina alinmasi, alkol ve sigara kullanimindan uzak durmak, zihni aktif tutmak ve sosyallesmek önemlidir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Klinigi’nden Doç. Dr. Yakup Türkel, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayisiyla bilgilendirmede bulundu. Alzheimer hastaliginin farkindaligini artirmak için 21 Eylül tarihinin Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildigini ifade eden Doç. Dr. Yakup Türkel, “Alzheimer hastaligi, günlük yasam aktivitelerinde (yemek yapma, alisveris yapma, hesap yapma vb.) ve bilissel yeteneklerde bozulma ile karakterize nörolojik ve davranissal degisikliklerinin eslik ettigi bir hastaliktir” ifadelerini kullandi.

“Günlük hayatin her zamanki gibi sürdürülmesini engeller”

Alzheimer’in yaslilikla beraber ortaya çikan ve basta unutkanlik olmak üzere çesitli zihinsel ve davranissal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastaligi oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Yakup Türkel, “Halk arasinda genelde bunama olarak bilinen Alzheimer hastaligi, günlük hayatin her zamanki gibi sürdürülmesini engeller” seklinde konustu.



“Dünyada yaklasik 55 milyon demans hastasi var”

Alzheimer hastaliginin ortaya çikmasinda en önemli bir risk faktörünün yaslanma oldugunun altini çizen Doç. Dr. Yakup Türkel, su bilgileri paylasti:

“65 yas sonrasinda hastaligin görülme sikiliginin sürekli artis içinde oldugu bilinmektedir. 65 ile 85 yaslari arasinda hastaligin görülme sikligi her 5 yilda bir 2 katina çikmaktadir. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada yaklasik 55 milyon demans hastasi bulunmakta ve bu sayinin 2030’da 78 milyona ve 2050’de ise 139 milyona çikmasi beklenmektedir. Türkiye’de ise 600 bin ile 1 milyon arasi Alzheimer hastasi oldugu tahmin edilmektedir. Bu yüzden Alzheimer hastaligi ve diger demans nedenleri küresel bir halk sagligi problemi haline gelmistir. 65 yas üzeri bir birey, özellikle yakin zamanda olan olaylari unutuyorsa ve ayni seyleri tekrar tekrar soruyorsa en yakin zamanda nöroloji hekimine basvurmalidir.”

“Korunmak için dikkat edilmesi gerekenler”

Doç. Dr. Yakup Türkel, Alzheimer hastaligindan korunma yöntemlerini su sekilde siraladi:

“-Egzersiz yapmak,

-Düzenli ve dengeli beslenmek (Akdeniz tipi beslenme, balik tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastaligin baslamasi ve ilerlemesi yavaslatilmaktadir),

- Hipertansiyon, diyabet (diabetes mellitus) ve hiperkolesterolemi gibi damarsal risk faktörlerinin kontrol altina alinmasi,

-Alkol ve sigara kullanimindan uzak durmak,

-Zihni aktif tutmak (daha fazla kart oyunlari, dama oynama ve bulmaca çözme vb.),

-Sosyallesmek.”

“Alzheimer hastalarinin varligindan haberdar olmaliyiz”

Doç. Dr. Yakup Türkel, toplum olarak çevremizdeki Alzheimer hastalarin varligindan haberdar olup, bu kisilerin özene ve destege ihtiyaci oldugunu bilmemiz çok önemli oldugunu sözlerine ekleyerek açiklamalarini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile