Alzheimer Hastalarinin Fonksiyon Kaybina Karsi 'Kademeli Yardim' Önerisi

Alzheimer Hastalarinin Fonksiyon Kaybina Karsi 'Kademeli Yardim' Önerisi

Günümüzde yasam süresinin uzamasinin yaslilik hastaligi olarak da bilinen alzheimerin artisinda en büyük neden oldugunu ifade eden Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Hizir Ulvi, hastanin kullanabildigi fonksiyonlarin zamanla kaybolmamasi için kademeli yardimda bulunulmasinin önemli oldugunu ifade etti.

Özellikle 65 yasindan sonra ortaya çikan ve “bellegin yeni seyler kaydedememe durumunun” en sik rastlanan nedeni olan alzheimerin günümüzde artista olmasinin nedenlerinin basinda yasam süresinin uzamasi oldugunu belirten BHT CLINIC Istanbul Tema Hastanesi, Nöroloji Bölümünden Prof. Dr. Hizir Ulvi, hastaligin 80 yaslarinda olan bireylerin yaklasik yarisinda görülebildigini kaydetti.

Kesin bir tedavisi olmayan bu hastaligin seyrinde hasta yakinlarina önemli görevler düstügünü de hatirlatan Prof. Dr. Hizir Ulvi, alzheimer hastalarinin fonksiyonlarini kaybetmemeleri için kademeli yardimda bulunulmasini önererek, “Kademeli yardimla hastanin yapabildigi seyleri kendisinin yapmasina izin verilmeli, yapamadigi seylerde yardimda bulunulmali. Böylece fonksiyonlar kullanilmaya devam eder ve korunmus olur” dedi.

Hastalikla ilgili dogru bilinen yanlislardan birini de anlatan Prof. Dr. Ulvi, “Alzheimerin en önemli sebeplerinden birisi ortalama yasamin uzamasidir. Geçmiste sigara içenlerin daha az bu hastaliga yakalandigina dair bir arastirma yapilmistir. Ancak bunun bir yanilsama oldugu ortaya çikti. Çünkü sigara içenlerin ortalama yasam süresi daha kisa oldugu için onlarda bu hastalik daha az görülür” dedi.

“Risk faktörlerinden uzak durulmali”

Hastaliktan korunmanin yollarini anlatan Prof. Dr. Ulvi, öncelikle yapilmasi gerekenin saglikli bir yasam sürmek oldugunu belirtti.

Bunun için de saglikli beslenilmesi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Ulvi, “Hastaliktan korunmak için düzenli olarak zihinsel ve fiziksel egzersizler yapilmali. Zararli aliskanliklardan uzak durulmali. Özellikle de sigara gibi risk faktörlerinden uzak durulmali. Alinacak bu tedbirler alzheimeri önlemede çok önemlidir” diye konustu.



“Fonksiyon kaybi hobilerle engellenebilir”

Hastaligin kesin bir tedavisi olmadigini da kaydeden Prof. Dr. Ulvi, ancak tedaviyle hastaligin ilerlemesinin yavaslatildigini belirtti.

Tedavi ile hastanin yasam kalitesinin iyilestirilebildigini söyleyen Prof. Dr. Ulvi, ayni zamanda hasta yakinlarinin da hastaya nasil yaklasacagi ve ne yapacaklarini bilmelerinin hastaligin seyri için çok önemli oldugunu söyleyerek su tavsiyelerde bulundu:

“Bu hastalikta unutkanligin yani sira hastada bazi davranissal bozukluklar da olabiliyor. Olusabilecek muhtemel olumsuzluklara karsi hastaya nasil yaklasilacagi iyi bilinmeli. Hastaya sakin ve sade bir ortam sunulmali. Hasta kalabalik ortamlarda yabancilarla temas etmesin. Alistigi ortamda ve düzende hayatini geçirmesi önemli. Tedavi sürecinde hastanin yasam tarzi da hastaligin seyrini etkiliyor. Bu noktada hastaya kademeli yardimda bulunmak önemli. Toplumumuzda yaslilara olan saygidan dolayi her adimlarinda yardimda bulunuluyor. Ancak bu dogru degil. Hastanin yapabildigi seyleri kendisinin yapmasina izin verilmeli. Yapamadigi seylerde yardimda bulunulmali. Bu kademeli yardimla hasta fonksiyonlarini kullanmaya devam eder ve onlari korumus olur. Kullanmadigi fonksiyonlari ise erken dönemde kaybolur. Var olan fonksiyonlari gelistirmek için ise hastalarin hobilerine devam etmeleri gerekiyor. Ayrica yapabilecekleri yeni hobiler de kazandirilmali.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile