Amaç Çağdaş Sanatçılar Yetiştirmek

Amaç Çağdaş Sanatçılar Yetiştirmek

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Seniha Ünay Selçuk, 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ilk kez öğrenci kabul edecek olan Resim Bölümü’nün amaçları, eğitim müfredatı ve kariyer olanakları hakkında önemli bilgiler verdi.

Resim Bölümü’nün; toplumsal ve kültürel olayların farkında olan, sanatın gündemini takip eden, özgün yapıtlar üreten, yeniliklere açık, çağdaş sanatçılar yetiştirmeyi amaçladığını belirterek sözlerine başlayan Yrd. Doç. Dr. Seniha Ünay Selçuk, Bölümün bu amacı gerçekleştirebilmek için öğrencilerin tartışabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri kuramsal ve uygulama derslerinden oluşan özgür bir ortam hazırladığını dile getirdi.

Lise veya dengi bir ortaöğretim kurumundan kesin kayıt tarihine kadar mezun olan öğrencilerin, Resim Bölümü’ne başvurabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selçuk, öğrencilerin başvuru sürecinde 2016 YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 puan türlerinde 150 veya üzeri puan almaları gerektiğini ifade ederek başvuruların online olarak yapılacağını ve herhangi bir başvuru ücreti de alınmayacağını sözlerine ekledi.

Resim Bölümü’nün sadece mesai saatleri ile sınırlı kalan bir bölüm olmadığının, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin ders saatleri dışında da üretimlerine devam ettiklerinin altını çizen Selçuk, “Bölümün her zaman dinamik olması buna bağlıdır. Bu sebeple öğrencilerden dinamik, enerjik ve özellikle de tutkulu olmaları; özgür düşünen, yeniliklere açık bireyler olmaları beklenmektedir. Ayrıca bu bölüm, sosyal ve kültürel açıdan da hatırı sayılır bir ilgi ve alaka gerektirmektedir” dedi.

Öğrencilerin, Düzce Üniversitesi’ni tercih etmeleri için iki önemli sebepleri olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Seniha Ünay Selçuk, “Birincisi; Düzce’nin metropollere çok yakın olma özelliğine rağmen, alabildiğine yeşil ve yeşiline nazır katıksız mavisi ile doğadan kopmamış ve de çok eski kültürlere ev sahipliği yapmış olan bir kültür merkezi oluşudur. Bu özellikler onu benzersiz bir kimliğe büründürmektedir. Dolayısıyla Düzce Üniversitesi de bu benzersiz kimlikten nasibini almış ve almaya da devam etmektedir. İkinci sebep ise; Düzce Üniversitesi’nin 2000’den sonra kurulan üniversiteler genel sıralamasında, devlet üniversiteleri arasında birinci olmasıdır. Bu başarı, Üniversitemizin gelişmeye açık, yenilikçi, ilerici yapısına işaret etmektedir” şeklinde konuştu.

Resim Bölümü’nün Düzce Üniversitesinin çizgisi doğrultusunda genç, çağdaş, yeniliklere açık, paylaşımcı ve insani değerleri ön planda tutan akademik kadrosuyla dikkat çektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selçuk, sanatçı-eğitimci kimlikleriyle bu kadronun, öğrencilerin heyecan ve tutkusuyla buluştuğunda dinamik bir yapının ortaya çıkacağını ve bunu şimdiden ön görebildiklerini dile getirdi.

Bölümün, teknik beceri ile sanatsal yaratıcılığı buluşturmaya yönelik önemli bir eğitsel yönünün de bulunduğunu belirten Seniha Ünay Selçuk, “Bu sebeple ders müfredatı, ulusal ve uluslararası ölçütler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Müfredatın her yıl güncellenebilir esnek bir yapıda tasarlanması ve müfredatta farklı disiplinlerden atölyelerin bulunması, öğrencilerin yeteneklerini geliştirebilecekleri eğitim süreçleri için iyi bir fırsattır. Öğrencilerimizin, sanatsal yeteneklerinin gelişmesinin yanı sıra kültürel yönden gelişmeleri; etkin, katılımcı, tercih eden, fikri olan bireyler olmaları da bizim için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Bölümde; Resim, Özgün Baskı Resim, Ortam Odaklı Sanat ve Disiplinlerarası Sanat gibi derslerin yanında Deneysel Sanat, Desen, Temel Sanat Eğitimi ve Heykel gibi uygulamalı dersler verileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selçuk, bu derslerin zorunlu veya seçmeli olarak tasarlandığını ve öğrencinin ilgi alanına göre dört yıl boyunca eğitim alabileceği bir formata uygun hazırlandığını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Seniha Ünay Selçuk, öğrencilerin yurtdışı deneyimlerini geliştirmeleri için Erasmus, Mevlana değişim programları anlaşmaları ile yurtiçi ve yurtdışından davetli sanatçıların katılacağı çalıştaylar, atölye uygulamaları ve atölye söyleşileri gibi sanatsal etkinlikleri kısa vadede hayata geçirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Son olarak Resim Bölümü ile ilgili kariyer olanaklarından bahseden Yrd. Doç. Dr. Seniha Ünay Selçuk, mezunların kamu kurumları ve özel sektördeki kuruluşlarda ressam, sanat danışmanı, müze ve galeri sorumlusu olarak çalışabileceklerini söyledi.

Resim Bölümü mezunlarının, Ülkemizde son yıllarda artarak devam eden bienal, trienal ve sanat fuarlarında profesyonel olarak görev alabileceğini ifade eden Selçuk, öğrencilerin akademik kariyer olanaklarına da sahip olduğunu belirterek “Resim Bölümü, enerjisini öğrencisinden alacak olan bir bölüm. Şu an eksiğimiz öğrencilerimiz. Onlarla beraber amaçlarımızın, ideallerimizin gerçekleşmesi sürecine ve güzel bir serüvene hep birlikte başlamış olacağız” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile